Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Doar 3 țări din lume protejează dreptul de a purta arme în constituțiile lor: SUA, Mexic și Guatemala
Articole online

Doar 3 țări din lume protejează dreptul de a purta arme în constituțiile lor: SUA, Mexic și Guatemala

sua

Doar 3 țări din lume protejează dreptul de a purta arme în constituțiile lor: SUA, Mexic și Guatemala

Americanii dețin aproape jumătate din toate armele deținute de civili din lume și, raportat la numărul de locuitori, SUA au mult mai multe arme decât orice altă națiune. Odată cu împușcăturile în masă din Colorado Springs, Highland Park, Illinois, și Uvalde, Texas, din ultimele luni, dezbaterile privind controlul armelor de foc s-au intensificat în SUA, potrivit Insider

Multe țări sunt inundate de arme de foc. Printre națiunile cu cele mai multe arme de foc se numără Serbia, Yemen, Elveția și Arabia Saudită.

Dar există doar trei țări care au dreptul constituțional de a deține și de a purta arme: Mexic, Guatemala și Statele Unite. 

Doar 15 constituții (din nouă țări) „au inclus vreodată un drept explicit de a purta arme”, potrivit The New York Times

Al Doilea Amendament al Statelor Unite a inspirat alte țări din întreaga lume să le ofere cetățenilor lor dreptul de a deține arme – inclusiv Bolivia, Costa Rica, Columbia, Honduras, Nicaragua, Liberia, Guatemala, Mexic și SUA.

Toate aceste țări, cu excepția Mexicului, a SUA și a Guatemalei, au anulat între timp dreptul constituțional de a purta arme.

Situația din Mexic

Chiar la sud de granița cu SUA, guvernul mexican are un control strict asupra deținerii de arme de către civili. Deși mexicanii au dreptul de a cumpăra o armă, obstacolele birocratice, întârzierile mari și restricțiile înguste fac extrem de dificil acest lucru.

Articolul 10 din Constituția mexicană din 1857 garanta că „orice om are dreptul de a deține și de a purta arme pentru securitatea și apărarea sa legitimă”. Dar 60 de ani mai târziu, în 1917, legislatorii l-au modificat în urma revoluției sângeroase din Mexic.

În timpul rescrierii constituției, guvernul a impus restricții mai severe asupra dreptului de a cumpăra arme. Legea le interzicea cetățenilor să cumpere arme de foc „rezervate pentru uz militar” și le interzicea să poarte „arme în interiorul zonelor locuite fără a respecta reglementările poliției”.

Astăzi, mexicanii au în continuare dreptul de a cumpăra arme, dar trebuie să se confrunte cu o lege federală vagă care stabilește „cazurile, condițiile, cerințele și locurile în care va fi autorizat portul de arme”.

În 2012, The New York Times a relatat că numai membrii poliției sau armata pot cumpăra cele mai mari arme din Mexic, cum ar fi puștile semiautomate.

„Permisele pentru arme de mână pentru protecția locuinței permit doar achiziționarea de calibre nu mai mari de .38”, scria Times. Un bărbat care a vrut să cumpere un pistol a trebuit să plătească 803,05 dolari pentru un revolver Smith & Wesson.

Poate că cel mai mare obstacol dintre toate este faptul că există un singur magazin în toată țara unde mexicanii pot merge să cumpere arme, iar acesta se află într-o bază militară foarte bine păzită din Mexico City. În timp ce magazinul vinde în medie 38 de arme pe zi, se estimează că 580 de arme sunt introduse în țară din SUA în fiecare zi.

Guatemala

La fel ca Mexicul, Guatemala permite deținerea de arme, dar cu restricții severe. Dreptul de a purta arme este recunoscut și reglementat de articolul 38 din actuala constituție, care a fost stabilită în 1985.

„Se recunoaște dreptul de a deține arme pentru uz personal, care nu sunt interzise de lege, în zona de locuit”, se arată în document. „Nu va exista obligația de a le preda, cu excepția cazurilor ordonate de un judecător competent”.

Deși guatemalezilor nu li se permite să dețină arme complet automate, ei pot cumpăra arme semiautomate, pistoale, puști și puști de vânătoare dacă obțin un permis. Totuși, acest lucru poate fi dificil.

De exemplu, persoanele care doresc să cumpere o armă în scopuri de securitate privată au nevoie de aprobarea guvernului. De asemenea, aceștia sunt limitați în ceea ce privește cantitatea de muniție pe care o pot deține și trebuie să depună o nouă cerere și să se recalifice pentru permisele de armă de foc la fiecare trei ani.

De asemenea, o licență necesită dovada că solicitantul are un cazier judiciar curat, că nu suferă de boli mintale și că nu a dezertat din armată sau din poliție.

În ciuda restricțiilor, armele sunt disponibile pe scară largă în Guatemala. De fapt, aceasta are una dintre cele mai ridicate rate de posesie de arme pe cap de locuitor din America Latină. 75% dintre omuciderile din Guatemala implică o armă de foc. În 2016, capitala Guatemalei a fost clasată pe locul 9 în topul celor mai multe omucideri din lume.

Statele Unite ale Americii

Deși Mexicul și Guatemala au dreptul constituțional de a purta arme, SUA sunt într-o ligă aparte, deoarece este singura țară care nu are în constituție nicio restricție privind deținerea de arme.

Al doilea amendament prevede: „O miliție bine reglementată fiind necesară pentru securitatea unui stat liber, dreptul poporului de a deține și de a purta arme nu va fi încălcat.”

Timp de aproape 200 de ani, de când au fost adoptate aceste cuvinte în 1791, s-a crezut că al doilea amendament se referă la privilegiile aparținând militarilor. Dar, începând cu anii 1970, opinia s-a schimbat treptat până când s-a consolidat printr-o decizie a Curții Supreme din 2008, care a constatat că al doilea amendament a avut într-adevăr intenția de a acorda indivizilor dreptul de a purta arme.

Registration

Aici iti poti reseta parola