Evenimentul Istoric > Articole online > Dorinţa lui Ceauşescu înaintea primei vizite din SUA: capitalismul în acţiune
Articole online

Dorinţa lui Ceauşescu înaintea primei vizite din SUA: capitalismul în acţiune

În octombrie 1970, la un an după ce Richard Nixon a devenit primul preşedinte american care a vizitat România, Nicolae Ceauşescu pregătea ultimele detalii ale revederii cu numărul 1 de la Casa Albă, dar de data aceasta pe pământ american, o premieră pentru liderul comunist.

Cel care a gestionat cererile diplomaţilor de la Bucureşti a fost dr. Henry Kissinger, consilierul pentru securitate națională şi apoi secretarul de stat în administrația Nixon. Într-un memorandum disponibil pe history.state.gov, Kissinger dezvăluia, printre altele, că Nicolae Ceauşescu îşi dorea să vadă „capitalismul în acţiune”.

De asemenea, aşa cum o arată documentul diplomatic, liderul comunist urmărea continuarea şi dezvoltarea relaţiilor cu americanii, dar fără a ignora influenţa URSS, în ciuda frondei lui din august 1968, când a condamnat intrarea armatei şi a tancurilor sovietice în Cehoslovacia. Aşadar, iată ce-i semnala Kissinger lui Nixon la 1 septembrie 1970 cu privire la dorinţa lui Ceauşescu de a vedea capitalismul în acţiune:

„SUBIECT: Vizita în SUA a președintelui român Ceaușescu

Ministrul român de Externe ne-a informat în mod confidențial că președintele Ceaușescu a decis să participe la Adunarea Generală a ONU de la New York, poate la timp pentru a se adresa G.A. (n.r. –Adunării Generale) pe 19 sau 20 octombrie. După aceea, Ceaușescu ar dori să discute cu dumneavoastră la Washington și apoi să petreacă 4-5 zile într-o vizită privată în SUA. Însoțit [Pagina 482] de soția sa și de unul dintre copiii săi, Ceaușescu ar dori să meargă pe Coasta de Vest, pentru a vizita o universitate de top și una sau mai multe uzine.

Este semnificativ faptul că Ceaușescu consideră că este un risc acceptabil în acest moment al actului său de echilibrare să întreprindă o vizită extinsă în SUA. Tocmai s-a întors recent de la o întâlnire a Pactului de la Varșovia de la Moscova (legată de tratatul RFG-URSS), unde a putut da impresia unei loialități cel puțin de bază față de sovietici.

De asemenea, el a avut grijă să continue cultivarea celeilalte jumătăți ale lagărului comunist. De exemplu, ministrul Apărării s-a întors recent dintr-o vizită extrem de cordială la Peking (n.r. – Beijing, capitala Chinei) și Phenian (n.r. – capitala Coreei de Nord).

În ultima parte a lunii septembrie, Ceaușescu este programat să viziteze Austria neutră. Pe scurt, el poate crede că, odată cu această muncă de teren, își poate permite să facă o incursiune în SUA ca parte a eforturilor sale de a delimita în continuare rolul mai simetric al României.

În plus, Ceaușescu consideră probabil că participarea la Adunarea Generală a ONU a șefilor majorității guvernelor Pactului de la Varșovia îi oferă o acoperire adecvată pentru propria sa vizită. Dacă Kosygin (n.r. Alexei Kosîghin a fost un om politic rus, care a îndeplinit funcția de prim-ministru al URSS) s-ar întâlni cu tine, acest lucru i-ar oferi lui Ceaușescu și mai multă protecție. Se poate aștepta ca, în orice caz, să sublinieze natura «privată» a unei părţi din șederea post-ONU în SUA.

În termeni bilaterali, vizita lui Ceaușescu este cu siguranță menită să-i semnaleze interesul pentru continuarea consolidării relațiilor atât de dramatic avansate de vizita dumneavoastră de anul trecut. (Când ne-a informat despre decizia lui Ceaușescu, ministrul român de Externe a depus eforturi speciale pentru a sublinia că decizia a fost luată independent de orice decizie a membrilor Pactului și ni s-au oferit informații prealabile și confidențiale, deoarece decizia nu era încă cunoscută de alții din instituţiile româneşti). Deși Ceaușescu dorește în mod expres să vă consulte cu privire la Orientul Mijlociu și Asia (și cu siguranță va presa pentru o conferință privind securitatea europeană), accentul său principal va fi pe comerț, economie și știință.

El va căuta dovezi mai tangibile ale beneficiilor directe și imediate pentru România în schimbul riscului pe care îl asumă în aceste relații speciale cu SUA. Românii au sugerat în ultima vreme că se așteptau la niveluri mai ridicate de comerț în ultimul an și, bineînțeles, ei continuă să aibă speranțe că vor fi găsite unele mijloace în jurul restricțiilor legislative care împiedică creditele și alte stimulente pentru oportunități comerciale extinse.

Aceasta va fi prima vizită a lui Ceaușescu în SUA și a spus că vrea să vadă capitalismul în acțiune. Deși impresiile pe care le dobândește nu vor avea ca rezultat în mod evident o schimbare dramatică a sistemului românesc, [Pagina 483] ar trebui să i se ofere o bună expunere la instituțiile și societatea americană. Va trebui să se ia măsuri de precauție pentru a evita eventualele incidente ale emigranților români și ale altor persoane, pentru că Ceaușescu nu este genul obișnuit de oaspete străin. (Am cerut Departamentului de Stat să pregătească itinerariile sugerate.)

Va trebui să se acorde o atenție deosebită pentru a se asigura că vizita sa se desfășoară de-a lungul traseului îngust între dramatizarea excesivă (ceea ce i-ar putea provoca probleme și ar trezi sensibilitățile sovietice) și expunerea inadecvată care ne-ar face să ratăm exploatarea vizitei în interesul nostru.

Mai devreme ați indicat că doriți ca Ceaușescu să vină la Washington în timpul ședinței ONU și că veți găzdui o mică cină pentru el. Programul său foarte incert îl solicită să țină un discurs în fața Adunării Generale pe 19 sau 20 octombrie, apoi să vină la Washington și apoi să petreacă 4–5 zile în turneul SUA. În informarea despre această planificare, ministrul de Externe a întrebat dacă avem vreo sugestie cu privire la acest program.

Cred că cel mai bine este să-i cer lui Ceaușescu să vină la Washington după ceremoniile finale ale ONU, finalizate pe 24 octombrie, când majoritatea, dacă nu chiar toți șefii de guvern au plecat acasă. În orice caz, întâlnirea dumneavoastră cu el ar trebui să fie urmată de un posibil summit cu sovieticii la un interval decent. Prin urmare, vă recomand să răspundem românilor după următoarele linii:

—Că sunteţi încântat de perspectiva de a-l vedea pe Ceaușescu la Washington;

—Din cauza complicațiilor prezenței atâtor șefi de guvern în SUA în săptămâna premergătoare ceremoniilor din 24 octombrie, am prefera să organizăm vizita lui Ceaușescu la Washington după finalizarea acestora;

—Presupunând că dorește să participe la ultimele evenimente de la ONU pe 24 octombrie, ați fi încântați să găzduiți o mică cină la cravată neagră pentru el pe 26 sau 27 octombrie.

Recomandare: Că aprobați un răspuns la cererea românească pe linia de mai sus

Sursa: Arhivele Naționale, Materialele prezidențiale Nixon, Dosare NSC, Caseta 936, Vizite VIP, România, Vizită Ceaușescu. Secret. Trimis la acțiune. O notă scrisă de mână pe prima pagină a lui Kissinger arată: «Al — Nota P[resedinte] comentariu». Haig a scris: «Sonnenfeldt / Downey a informat.»

20 august

Președintele a parafat opțiunea de aprobare; într-un comentariu scris de mână a adăugat: «Dar dă-ne mai marjă de manevră – Spune-i că suntem în mijlocul unei campanii și vom aranja o dată înainte sau după călătoria sa prin țară – îi vom oferi o dată fermă cândva în jurul datei de 20 septembrie.»”, se arată pe history.state.gov.

sursa foto: Fototeca online a comunismului românesc; cota arhivistică 3/1970

explicaţie foto: din balconul Casei Albe, Nicolae Ceauşescu şi Richard Nixon salută asistenţa din marele parc al reşedinţei guvernamentale (26 oct.1970)

 

Registration

Aici iti poti reseta parola