Tensiunea dintre Moscova și Washington a atins un nou vârf miercuri, când Rusia și-a chemat în țară ambasadorul în urma comentariilor lui Joe Biden, care l-a făcut pe Vladimir Putin „asasin”.
„Pe 20 martie, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov merge la Moscova pentru consultări”, a anunțat ambasada într-un comunicat dat joi dimineața.
Antonov urmează să discute „mijloacele de a rectifica relațiile Rusia – SUA, care sunt în criză”, mai spune documentul, citat de AFP.
Textul menționează că „anumite declarații nechibzuite ale unor înalți oficial ai Statelor Unite au pus relațiile, și așa excesiv de conflictuale, sub amenințarea colapsului”.
Într-un interviu acordat canalului american ABC News, Biden a fost întrebat în legătură cu un raport al serviciilor de informații americane potrivit căruia președintele rus Vladimir Putin a încercat să pună piedici candidaturii sale, în noiembrie 2020, și să o promoveze pe cea a lui Donald Trump.
„Va plăti prețul cuvenit”, a declarat Biden despre Putin.
Întrebat dacă crede că Putin, care a fost acuzat că a dat ordin să fie otrăvit opozantul său, Alexei Navalnîi, este un „asasin”, Biden a răspuns: „Da”.
Comentariile lui Biden au fost făcute pe fondul anunțului Departamentului american al Comerțului că înăsprește restricțiile impuse Rusiei, ca pedeapsă pentru otrăvirea lui Navalnîi.
Joi, Konstantin Kozacev, adjunct al șefului camerei superioare a Parlamentului rus, a declarat că Washingtonul trebuie să prezinte scuze Rusiei.
„Asemenea declarații sunt inacceptabile în nici o circumstanță și inevitabil vor dăuna grav relațiilor bilaterale”, a scris Kozacev pe Facebook.
Ultima dată când Moscova și-a rechemat în țară ambasadorul din Statele Unite pentru consultări a fost în 1998, în contextul campaniei de bombardamente occidentale în Irak.
În 2014, în urma evenimentelor care au urmat anexării Crimeii de către Rusia, Putin a declarat că rechemarea în țară a ambasadorului din SUA va fi o „măsură de ultimă instanță”.