Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum a reușit un escroc să pună Turnul Eiffel pe piața licitațiilor?
Articole online

Cum a reușit un escroc să pună Turnul Eiffel pe piața licitațiilor?

Eiffel

Cum a reușit un escroc să pună Turnul Eiffel pe piața licitațiilor?

Victor Lustig în anul 1937

Născut la 4 ianuarie 1890 în orașul austro-ungar Hostinne, Victor Lustig a manifestat încă din tinerețe o înclinație pentru infracțiuni: furturile din buzunare, spargerile și jocurile de cărți trucate au reprezentat o parte semnificativă din viața de adolescent a lui Lustig.

Pe măsură ce Lustig înainta în vârsta, infracțiunile sale au devenit din ce în ce mai îndrăznețe. Pe lângă falsificarea constantă de bani, Lustig a organizat curse de cai trucate, a simulat confiscări în timpul întâlnirilor de afaceri și a înscenat mai multe afaceri imobiliare false.

Cea mai mare dintre escrocheriile lui Lustig a avut loc la scurt timp după Primul Război Mondial și a implicat Turnul Eiffel

Ajuns la Paris în primăvara anului 1925, Lustig s-a cazat la Hotelul luxos de Crillon, recomandându-se ca reprezentant oficial al guvernului francez.

La acea vreme, era cunoscut public faptul că întreținerea Turnului Eiffel reprezenta o mare cheltuială financiară pentru oraș. Profitând de acest fapt, Lustig s-a instalat în camera sa de hotel și a redactat scrisori către unele dintre cele mai puternice persoane din industria franceză a fierului vechi.

„Din cauza unor defecțiuni tehnice, a unor reparații costisitoare și a unor probleme politice pe care nu le pot discuta, demolarea Turnului Eiffel a devenit obligatorie”, le-ar fi spus Lustig liderilor din industria fierului vechi în cadrul unei întâlniri.

Liderii au mușcat momeala, iar licitația pentru monument a luat avânt

Cumva, Lustig a reușit să scape cu această fraudă îndrăzneață și, potrivit unor relatări, a reușit chiar să păcălească oamenii să liciteze pentru Turnul Eiffel a doua oară:

„Bărbatul nu s-a mulțumit doar cu vânzarea Turnului Eiffel”. Întorcându-se în America la sfârșitul anilor ’20, Lustig a furat cu îndrăzneală 16.000 de dolari de la un om de afaceri din Massachusetts și a folosit bani falși pentru a înșela un șerif din Texas.

Escrocheria cu șeriful l-a pus pe Lustig în vizorul Serviciilor Secrete. În timp ce agenții Serviciilor Secrete îl urmăreau pe Lustig în toată America, escrocul și-a perfecționat meșteșugul, falsificând bani atât de bine, încât nici măcar casierii băncilor nu-și puteau da seama că sunt falși.

În cele din urmă, într-o noapte de sâmbătă din septembrie 1935, agenții l-au găsit pe Lustig în Pittsburgh și, după o urmărire cu mașina, au reușit să-l prindă.

Pentru „munca sa remarcabilă”, Victor Lustig a primit o pedeapsă de 20 de ani de închisoare în faimoasa închisoare Alcatraz. Înainte de a fi închis, un jurnalist a auzit un agent al Serviciilor Secrete spunându-i lui Lustig: „Ești cel mai priceput escroc care a trăit vreodată”.

În martie 1947, Lustig a contractat o pneumonie și a fost declarat mort două zile mai târziu la Centrul medical pentru deținuții federali din Springfield, Missouri. Pe certificatul său de deces, profesia menționată era cea de ucenic-vânzător.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola