Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ruja Ignatova și una dintre cele mai mari escrocherii din istorie. Ce a reușit să facă „cripto-regina” din Bulgaria
Articole online

Ruja Ignatova și una dintre cele mai mari escrocherii din istorie. Ce a reușit să facă „cripto-regina” din Bulgaria

Cryptoqueen

Ruja Ignatova și una dintre cele mai mari escrocherii din istorie. Ce a reușit să facă „cripto-regina” din Bulgaria

În iunie 2016, când criptomoneda era un cuvânt la modă și investitorii se grăbeau să încaseze bani, Ignatova s-a autointitulat „Cryptoqueen” și și-a promovat compania, OneCoin, ca fiind un rival profitabil al Bitcoin pe piața în creștere a criptomonedelor.

„În doi ani, nimeni nu va mai vorbi despre Bitcoin”, a spus ea, în timp ce investitorii aplaudau și fluierau.

Șaisprezece luni mai târziu, Ignatova s-a urcat într-un avion la Sofia, în Bulgaria, și a dispărut. De atunci nu a mai fost văzută, după cum relatează CNN

În prezent, Ignatova se numără printre cei mai căutați 10 fugari ai FBI, alături de lideri de bande și criminali acuzați, fiind singura femeie care figurează în prezent pe această listă. Dintre cei 529 de fugari aflați pe lista FBI de la lansarea acesteia în 1950, ea este una dintre cele 11 femei.

Ignatova și partenerii ei „au înșelat victimele neștiutoare cu miliarde de dolari, pretinzând că OneCoin ar fi „ucigașul Bitcoin””, a declarat luna trecută într-o declarație procurorul Damian Williams, procurorul principal din New York.

„De fapt, OneCoin-urile erau în întregime lipsite de valoare… (Minciunile lor) au fost concepute cu un singur scop, acela de a-i face pe oamenii obișnuiți din întreaga lume să se despartă de banii câștigați cu greu.”

Ea știa de la început că era o înșelătorie, spun documentele judiciare

De când Ignatova a dispărut, în octombrie 2017, chipul ei a fost plasat pe site-ul FBI și pe principalele canale de știri din întreaga lume. Ea este, de asemenea, unul dintre cei mai căutați fugari din Europa.

În partea de jos a afișului ei de căutare al FBI se află o notă:

„Se crede că Ignatova călătorește cu gărzi înarmate și/sau asociați. Este posibil ca Ignatova să-și fi făcut operații de chirurgie plastică sau să-și fi modificat în alt mod înfățișarea”.

FBI spune că îi alege pe fugari pentru această listă în funcție de durata cazierului lor și de cât de periculoși pot fi. 

Biroul a refuzat să ofere detalii suplimentare pentru CNN, în afară de documentele judiciare ale Departamentului de Justiție al SUA, care nu a indicat un avocat pentru Ignatova.

„Acest caz este o anchetă în curs de desfășurare. Nu putem comenta dincolo de ceea ce a fost deja făcut public”, a declarat Daniel Crifo, un purtător de cuvânt al biroului FBI din New York.

În timp ce Greenwood și Ignatova lucrau la conceptul pentru OneCoin, ei s-au referit la acesta în e-mailuri ca la o „monedă de doi bani”, au declarat oficialii federali în documentele tribunalului. Documentele arată că Greenwood i-a descris pe investitorii lor ca fiind „idioți” și „nebuni” într-un e-mail către fratele lui Ignatova, Konstantin Ignatov, care a participat, de asemenea, la înșelătorie și a preluat conducerea OneCoin după ce sora sa a dispărut, potrivit procurorilor.

„S-ar putea să nu fie (ceva) cu adevărat curat sau la care să lucrez în mod normal sau chiar să mă pot mândri (cu excepția cazului în care sunt cu tine în privat, când facem bani)”, i-a scris Ignatova lui Greenwood în 2014.

Ea a propus, de asemenea, o strategie de ieșire în cazul în care compania ar eșua, spunând într-un e-mail din 2014 către Greenwood că ar trebui „să ia banii și să fugă și să dea vina pe altcineva pentru asta”.

De la o vârstă fragedă, Ignatova și-a dorit să fie bogată

Ruja Ignatova, în vârstă de 42 de ani, este cetățean german, dar s-a născut în Bulgaria, unde tatăl ei era inginer, iar mama ei era profesoară.

În cartea sa, „The Missing Crypto Queen”, autorul Jamie Bartlett a detaliat ascensiunea ei de la începuturi modeste la celebritate antreprenorială.

Când era o fetiță, familia ei s-a mutat în Germania, unde Ignatova a excelat ca elevă și își petrecea timpul liber studiind și jucând șah, a scris Bartlett. Colegii de clasă au descris-o ca fiind inteligentă, determinată și distantă.

Ignatova a câștigat o bursă la o universitate din Konstanz, Germania, unde a cunoscut și s-a căsătorit cu un coleg student la drept. Ea susținea că nu-și dorea copii, a scris Bartlett, deoarece aceștia ar fi împiedicat-o să dobândească bogăție.

De asemenea, ea le-a spus oamenilor că vrea să fie milionară până la vârsta de 30 de ani.

„Își dorea cu disperare să fie bogată, devorând chiar și cărți la primele ore ale dimineții despre cum să facă bani”, a scris Bartlett.

După ce a studiat dreptul european la Universitatea Oxford, Ignatova a obținut un loc de muncă în Sofia ca și consultant pentru McKinsey & Company, firma internațională de consultanță în management.

Clienții au avut încredere în ea și s-au legat de ascensiunea ei de la începuturi umile și de dorința acerbă de a fi bogată, a scris Bartlett. Fluența ei în limbi străine, inclusiv rusă, germană, engleză și bulgară, a ajutat, de asemenea,.

Registration

Aici iti poti reseta parola