Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un american vrea să cumpere gazoductul Nord Stream 2. Avantaj pentru SUA la viitoarele negocieri
Articole online

Un american vrea să cumpere gazoductul Nord Stream 2. Avantaj pentru SUA la viitoarele negocieri

Nord Stream 2, licitație

Un cetățean american vrea să cumpere gazoductul Nord Stream 2.

Un american vrea să cumpere gazoductul Nord Stream 2

Stephen Lynch, un investitor american, a cerut Guvernului de la Washington D.C. permisiunea de a cumpăra gazoductul Nord Stream 2, în cazul în care va fi scos la licitaţie. Gazoductul Nord Stream 2 ar putea fi scos la licitație în Elveţia în cadrul unei proceduri de insolvenţă.

Deţinerea sa de către un american ar reprezenta un avantaj pentru SUA în negocieri de pace cu Rusia pentru încheierea războiului din Ucraina şi ar servi intereselor pe termen lung ale SUA.

„Pe scurt: este o ocazie unică într-o generaţie pentru controlul american şi european asupra proviziilor europene de energie în ce-a mai rămas din era combustibililor fosili”, a explicat omul de afaceri Stephen Lynch în cadrul unui interviu acordat pentru ziarul american „Wall Street Journal”.

Nord Stream 2, licitație

Stephen Lynch va avea nevoie de aprobarea Casei Albe pentru relaţii cu companiile ruse supuse sancţiunilor SUA

Operatorul Nord Stream 2, Nord Stream 2 AG, este o subsidiară a companiei ruse Gazprom şi este înregistrată în Elveţia.

Modelul de afaceri al Nord Stream se bazează pe transportul gazelor naturale din vestul Rusiei către rețeaua europeană de gaze. Acest transport se face prin două conducte de 1.224 kilometri fiecare, care trec prin Marea Baltică, având o capacitate de 27,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, după cum arată și Capital

Nord Stream AG este responsabilă pentru operarea și întreținerea acestor conducte. Aceasta include gestionarea zilnică a transportului, monitorizarea sistemelor tehnice, colaborarea cu autoritățile din țările prin care trec conductele, și respectarea reglementărilor de mediu și tehnice impuse de fiecare țară.

Există un contract care reglementează transportul gazelor de la intrarea în conductele Nord Stream din Vyborg, Rusia, până la ieșirea din Lubmin, Germania. Totuși, Nord Stream AG nu cumpără, nu vinde și nu deține gazele transportate; acestea sunt vândute direct între exportatori și partenerii lor din Europa. În Germania, gazul este preluat de alte conducte, OPAL și NEL, pentru a ajunge mai departe în rețeaua europeană.

Nord Stream 2, vot SUA

Gazul transportat prin conductele din Marea Baltică este monitorizat non-stop de către experții Nord Stream

Din centrul de control din Zug, Elveția, operatorii urmăresc toate procesele și parametrii de siguranță ai transportului de gaze. Ei sunt în contact constant cu furnizorii de gaze și cu cei care primesc gazul pentru a verifica zilnic fluxul de gaze și pentru a se asigura că conductele funcționează corect.

Nord Stream administrează și patru instalații importante: punctele de conectare din Rusia și Germania, unde conducta submarină se leagă de conductele terestre, centrul de control și un centru de control de rezervă, complet independent.

La punctele de conectare sunt amplasate echipamente esențiale pentru funcționarea conductelor. Spre exemplu: supapele de izolare și de urgență pentru a separa conductele submarină și terestră, senzori pentru a monitoriza parametrii precum presiunea, temperatura, calitatea gazului și debitul.

Registration

Aici iti poti reseta parola