Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Copil posedat, vindecat cu rugăciunile Sfântului Gherasim
Articole online

Copil posedat, vindecat cu rugăciunile Sfântului Gherasim

Sfantul Gherasim din Kefalonia

Sfântul Gherasim din Kefalonia este unul dintre sfinții cei mai venerați din Grecia și în special în insula Kefalonia, unde a trăit o mare parte din viața sa. Născut în jurul anului 1506, în satul Trikala din regiunea Peloponezului, Gherasim a fost educat la Atena și apoi a călătorit la Constantinopol, Ierusalim și chiar în Veneția. După o viață de peregrinări, s-a stabilit în Kefalonia unde a fondat un mănăstire și a trăit până la sfârșitul vieții sale, în 1579. Pictorul Paul Gherasim avea mare evlavie la el.

Este cunoscut pentru numeroasele sale minuni și vindecări, atât în timpul vieții cât și după moarte. Sfântul Gherasim este considerat protectorul insulei Kefalonia și este celebrat în special la două date: 16 august, care marchează adormirea sa, și 20 octombrie, ziua în care corpul său a fost găsit neputrezit. El este adesea invocat pentru vindecarea bolilor mintale și a posesiunilor demonice. Sfaturile sale au salvat mulți oameni.

Iată o întâmplare povestită de Părintele Constantin Gkeli, în cartea – Sfântul Gherasim Kefalonitul, izgonitorul diavolilor. Viaţa-Minunile-Acatistul, Editura Egumeniţa, 2009, p. 26,

Într-o zi din octombrie, Spiridon Rassias, un copil de 11 ani bântuit de demoni, s-a aflat la paraclis, în prezența relicvei sfântului, concentrându-se asupra rugăciunii în timpul întregii slujbe. La finalul ceremoniei, a exclamat: „Mă retrag, Kapsalis!” După aceste cuvinte, copilul a leșinat. Părinții, profund evlavioși, l-au dus în chilia sa, unde a rămas într-o stare de inconștiență pentru 36 de ore, asemenea unui mort.

Fiind sub influența unor forțe demonice, Spiridon vorbea în limbi pe care nu le-ar fi putut cunoaște la o vârstă atât de fragedă și profera injurii împotriva sfântului. Comportamentul său era de neexplicat și de neînțeles, ajungând să scuipe și să se manifeste în alte moduri greu de descris. Părinții lui, devotați în credință, l-au dus la Sfântul Gherasim, cunoscut pentru darul său de a vindeca sufletele și corpurile.

După ce și-a revenit din starea de inconștiență, Spiridon a fost dezorientat, întrebând: „Unde sunt?” S-a simțit uluit descoperind că fusese eliberat de sub controlul malefic al demonilor. De atunci și până în prezent, trăiește o viață sănătoasă și pașnică în Statele Unite ale Americii, scrie doxologia.ro.

Sfântul Gherasim și minunile sale

La cele două hramuri majore ale Sfântului Gherasim, pe 16 august, data care marchează adormirea lui, și pe 20 octombrie, ziua dedicată venerării moaștelor sale, se organizează o procesiune solemnă. La atingerea punctului în care se află fântâna venerată, procesiunea se oprește pentru rugăciuni. În acel moment, un fenomen neobișnuit are loc: apa fântânii se ridică până la marginea acesteia, ca și cum ar vrea să se alăture venerării. Credincioșii își umplu recipiente sau folosesc mâinile pentru a lua apă binecuvântată. Straniu este faptul că, după miezul nopții, nivelul apei se stabilizează la nivelul inițial. Din păcate, în ultima vreme, acest miracol nu mai are loc, sugerând o posibilă pierdere a vredniciei colective.

Anterior anului 1925, un alt miracol uimitor avea loc. Lângă fântână, un platan imens, plantat de însuși sfântul și numit „Pentadactil” datorită celor cinci ramuri majore, își îndoaia aceste ramuri în semn de venerație atunci când moaștele sfinte se apropiau. Generațiile mai vechi își amintesc de aceste evenimente cu adâncă emoție.

Fântâna Sfântului Gherasim servește și ca amintire a altor miracole similare. Nu este neobișnuit ca apele asociate cu o ființă sau un eveniment sfânt să pară că participă activ la ceremoniile care le comemorează.

Cultul Sfântului Gherasim este foarte puternic în Kefalonia, unde mănăstirea sa este un important loc de pelerinaj. Relicvele sale sunt păstrate în această mănăstire și sunt scoase în procesiune în fiecare an, în cele două zile de sărbătoare. Credincioșii vin din toate colțurile Greciei și chiar din alte părți ale lumii pentru a cere ajutorul și protecția sfântului. Astfel, Sfântul Gherasim din Kefalonia ocupă un loc deosebit în inimile multor credincioși și este venerat ca unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii Ortodoxe.

Registration

Aici iti poti reseta parola