Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii au descoperit cea mai veche scenă narativă cunoscută, care datează de acum 11.000 de ani
Articole online

Arheologii au descoperit cea mai veche scenă narativă cunoscută, care datează de acum 11.000 de ani

Arheologii au descoperit cea mai veche scenă narativă cunoscută, care datează de acum 11.000 de ani

Descoperirea, raportată de Dr. Özdoğan în revista Antiquity, a fost făcută în timpul săpăturilor de la Sayburç, care au început în 2021. Situl este localizat sub un sat modern din provincia Șanlıurfa.

Banca are două scene sculptate care prezintă reprezentări ale oamenilor care interacționează cu animalele. 

„Aceste figuri, gravate împreună pentru a descrie o narațiune, sunt primele exemple cunoscute ale unei astfel de scene holistice”, a declarat arheologul Dr. Eylem Özdoğan, de la Universitatea din Istanbul, „Aceasta era o imagine a poveștilor care formau ideologia oamenilor din acea perioadă”.

Situl de la Sayburç a fost locuit în timpul neoliticului, în mileniul al IX-lea î.Hr., o perioadă în care oamenii au trecut de la un stil de viață mobil de vânători-culegători la agricultură și la locuirea în așezări pe termen lung.

Săpăturile au scos la iveală și câteva clădiri rezidențiale, precum și o structură comună mare, căptușită cu bănci de piatră de-a lungul pereților, care ar fi putut servi drept punct central pentru adunări sau activități rituale. Cercetătorii cred că scenele narative de pe bancă ar putea reprezenta personaje istorice sau figuri mitice care au fost o parte esențială a tradițiilor comunității.

„Această clădire are toate trăsăturile caracteristice structurilor comunale din regiune. În această structură, ca și în altele similare, au fost găsite imagini de animale și oameni. Cu toate acestea, aici figurile caracteristice perioadei coexistă și formează o scenă”, a declarat Dr. Özdoğan.

„Dovezile arheologice pot oferi o anumită perspectivă asupra tradițiilor societăților din trecut, dar dovezile mai clare rareori supraviețuiesc, așa că această descoperire este incitantă”, a declarat Dr. Özdoğan, „Sayburç are dovezi foarte clare în acest sens și are potențialul de a ne spune multe despre neolitic”.

complex

Registration

Aici iti poti reseta parola