Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Săpăturile arheologice au scos la iveală o statuie Maya fără cap, în mărime naturală
Articole online

Săpăturile arheologice au scos la iveală o statuie Maya fără cap, în mărime naturală

statuie

Săpăturile arheologice au scos la iveală o statuie Maya fără cap, în mărime naturală

Oxkintok este situat în regiunea Puuc, în extremitatea nord-vestică a Peninsulei Yucatán, Mexic.

Dovezile de locuire la Oxkintok datează pentru prima dată din perioada preclasică târzie, cu o locuire continuă până în perioada postclasică târzie.

Oxkintok a devenit un centru important în timpul perioadelor Clasic timpuriu și Clasic terminal (numit și Clasic mediu), unde locuitorii au construit piramide mari și și-au decorat orașul cu o abundență de iconografie și hieroglife bogat detaliate.

Orașul a fost abandonat cândva în jurul anului 1500 d.Hr., fapt indicat de o dispariție a activității umane în arhivele arheologice, deși cauza declinului de la Oxkintok nu este concludentă, deoarece nu există dovezi că războaiele sau foametea au cauzat abandonul.

În timpul lucrărilor de excavare, o cale ferată interurbană de 1.525 de kilometri din Mexic care va traversa Peninsula Yucatán, cercetătorii au găsit o statuie mayașă fără cap în mărime naturală.

Supranumită „Yum keeb” – zeul fertilității, statuia este realizată din calcar și măsoară 1,65 metri înălțime. Statuia a fost probabil folosită ca ofrandă pentru zei și a fost găsită întinsă pe spate în apropierea unei scări încărcate de hieroglife, care era în curs de curățare și restaurare. Experții cred că statuia reprezintă o figură umană și înfățișează un prizonier de război capturat în timpul unui conflict.

În cultura mayașă, războiul dintre orașele mayașe era purtat în principal pentru control/influență politică sau pentru a obține noi resurse și teritorii. De asemenea, scopul ar fi putut fi acela de a obține victime sacrificiale pentru a legitima conducătorul unui oraș sau de a intimida rivalii pentru a-i determina să se supună și să plătească tribut. În general, doar prizonierii de război de rang înalt erau sacrificați, prizonierii de rang inferior fiind folosiți pentru muncă.

În timpul unei conferințe de presă a INAH, arheologii au anunțat, de asemenea, că un studiu care se întinde pe 254 de kilometri, a detectat și peste 1.730 de construcții prehispanice, variind de la o simplă arhitectură domestică la construcții monumentale pentru activități civile și ceremoniale.

Registration

Aici iti poti reseta parola