În timpul săpăturilor din (Constantinopol) Istanbul, a fost descoperită o pereche de sandale vechi de 1.500 de ani, inscripționate cu mesajul grecesc: „Folosiți în sănătate, doamnă, purtați în frumusețe și fericire”.
Bogata istorie culturală a orașului Constantinopol
Această descoperire remarcabilă, împreună cu numeroase alte artefacte, aruncă o nouă lumină asupra bogatei istorii elene a orașului.
„În timpul săpăturilor din Istanbul, cercetătorii au descoperit o pereche de sandale vechi de 1.500 de ani, inscripționate cu mesajul grecesc: „Folosiți în sănătate, doamnă, purtați în frumusețe și fericire”.
Săpăturile în curs de desfășurare de la Yenikapı au scos la iveală o mulțime de comori istorice datând din neolitic. De la urmele primilor locuitori ai Istanbulului la artefacte complexe precum un pieptene din lemn vechi de 1 200 de ani și o figură din fildeș veche de 1 600 de ani, aceste descoperiri redefinesc înțelegerea noastră asupra trecutului orașului, potrivit greekcitytimes.
Pe măsură ce săpăturile continuă, arheologii și experții rămân încrezători că vor apărea și alte descoperiri semnificative, consolidând și mai mult poziția Istanbulului ca leagăn al civilizației.
Aceste sandale au aparținut unei femei
Oamenii de știință spun că sandalele descoperite sunt vechi de peste 1.500 de ani și au aparținut unei femei. Bizantinii iubeau culorile și modelele și produceau și exportau țesături cu modele foarte bogate, în special mătase bizantină, care era țesută și brodată pentru clasele superioare și vopsită și imprimată pentru cele inferioare.
Modestia era importantă pentru toți, iar majoritatea femeilor păreau să fie acoperite aproape în întregime de haine simple. În cadrul acestui proiect de săpături a fost recuperată o cantitate considerabilă de încălțăminte, cu sandale, papuci și cizme până la jumătatea gambei, frecvent întâlnite în ilustrațiile din manuscrise, care au fost, de asemenea, găsite în timpul săpăturilor. Multe dintre articole sunt bogat decorate în diverse moduri.
Culoarea roșie, rezervată uzului imperial în încălțămintea masculină, este de departe cea mai comună culoare pentru încălțămintea feminină. Poșetele sunt rareori găsite și par să fi fost confecționate din material textil asortat rochiei sau poate băgate în eșarfă.
Săpăturile din Istanbul dezvăluie pietre prețioase din Imperiul Bizantin
Săpăturile au găsit primele urme ale civilizațiilor din diferite perioade, inclusiv scheletele primilor locuitori ai Istanbulului. Alte descoperiri au inclus urme de pași vechi de 8.500 de ani; portul Eleutherios (Theodosius), un port cunoscut în literatura universală ale cărui urme nu fuseseră găsite anterior; și cea mai mare colecție de nave medievale scufundate din lume.
În plus, existau șaizeci de mii de oase de animale din 57 de specii, împreună cu fosile de plante.
Portul Eleutherios, care a fost unul dintre porturile vechiului Constantinopol, este situat sub cartierul modern Yenikapi din Istanbul. A fost construit la gura râului Lycus, care traversa orașul până la Propontis.
Sandale descoperite în Istanbul. Portul a fost construit la sfârșitul secolului al IV-lea, în timpul domniei lui Teodosie I
Acesta a fost principalul punct de comerț al orașului în Antichitatea târzie. Acesta a continuat să fie utilizat până în secolul al XI-lea. În cele din urmă, nămolul de la Lycus a umplut portul în întregime, iar zona a fost ulterior transformată pentru uz agricol datorită efectelor eroziunii și depunerii din amonte. În perioada otomană, zona a fost complet construită.
În noiembrie 2005, lucrătorii de la proiectul Marmaray au descoperit rămășițele înnămolite ale portului.
Excavațiile au adus dovezi ale Portus Theodosiacus din secolul al IV-lea. Acolo, arheologii au descoperit urme ale zidului orașului lui Constantin cel Mare și rămășițele a peste treizeci și cinci de nave bizantine din secolele VII-X, inclusiv mai multe galere bizantine, ale căror rămășițe nu fuseseră găsite niciodată până atunci.