Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Anchetatorii au găsit piese occidentale în dronele iraniene pe care Rusia le-a folosit în războiul din Ucraina
Articole online

Anchetatorii au găsit piese occidentale în dronele iraniene pe care Rusia le-a folosit în războiul din Ucraina

drona

Anchetatorii au găsit piese occidentale în dronele iraniene pe care Rusia le-a folosit în războiul din Ucraina

Anchetatorii ucraineni au reușit să inspecteze dronele doborâte de armata de la Kiev, iar în interior au găsit piese hardware fabricate în Occident care dirijează, ghidează și alimentează dronele ucigașe, a relatat vineri Wall Street Journal, citând o analiză.

Nu este însă clar de unde provin exact piesele, deși anchetatorii au observat că unele piese ar putea fi urmărite până la companii americane, cel puțin una dintre acestea a declarat pentru Journal că investighează rapoartele conform cărora componentele lor au ajuns în aceste arme.

Experții în armament au declarat pentru Wall Street Journal că Iranul a reușit să facă inginerie inversă și să extragă piese din dronele doborâte și capturate din țări precum SUA și Israel. Totuși, nu este clar dacă acest lucru explică prezența unor componente occidentale în drone.

Printre dronele de fabricație iraniană folosite de forțele rusești se numără Shahed-136, Shahed-129, Shahed-191 și Qods Mohajer-6.

Drona Shahed-136 a apărut în ultimele săptămâni ca o armă preferată de trupele președintelui rus Vladimir Putin, care au folosit sistemele pentru a ataca și teroriza orașele ucrainene aflate departe de liniile de front ale războiului.

Cum funcționează aceste drone?

Deși poate zbura ca un vehicul aerian fără pilot, Shahed-136 este de fapt o muniție de staționare cu rază lungă de acțiune – ceea ce înseamnă că poate zăbovi în jurul unei zone înainte de a ataca o țintă.

Micile sisteme sunt pline de explozibili și pot fi direcționate către o anumită țintă, înainte de a zbura spre aceasta și de a detona în momentul impactului. Din acest motiv, oamenii se referă adesea la aceste arme ca fiind drone sinucigașe sau kamikaze.

Atât Rusia, cât și Iranul au negat utilizarea dronelor Shahed-136 în Ucraina, în ciuda acuzațiilor și a dovezilor din partea guvernelor occidentale și a agențiilor lor de informații. La începutul lunii octombrie, oficiali americani au confirmat că oficiali ruși au călătorit anterior în Iran pentru a putea învăța cum să folosească dronele sinucigașe explozive, iar mai recent, personalul militar iranian a vizitat peninsula Crimeea ocupată pentru a ajuta trupele rusești să opereze armele.

„Astăzi, am primit un apel de la ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian, în timpul căruia am cerut Iranului să înceteze imediat fluxul de arme către Rusia, folosite pentru a ucide civili și a distruge infrastructura critică din Ucraina”, a declarat vineri ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

Vorbind lângă o dronă Shahed-136 doborâtă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că forțele sale au reușit să neutralizeze 23 din cele peste 30 de drone care au fost lansate de forțele rusești în ultimele două zile. Într-o fotografie separată publicată pe site-ul prezidențial ucrainean, drona Shahed-136 părea să aibă ambele aripi avariate.

„Împreună, vom tăia cu siguranță aripile tuturor monștrilor metalici, indiferent de numărul lor și de unde zboară în direcția Ucrainei”, a declarat aecsta. „Avioanele inamice vor cădea. Elicopterele inamice vor cădea. „Shaheds” vor cădea. Doar poporul ucrainean nu va cădea!”.

Pentru a ajuta Ucraina să contracareze dronele sinucigașe explozive, precum și alte vehicule aeriene fără pilot, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat săptămâna trecută că alianța militară va trimite „sute” de bruiaje de semnal în țara est-europeană.

Anunțul lui Stoltenberg privind asistența NATO a venit după ce SUA și unii dintre aliații săi au declarat că se pregătesc să furnizeze Ucrainei sistemele de apărare aeriană mult căutate.

Registration

Aici iti poti reseta parola