Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > UE a fost de acord să aplice sancțiuni Iranului pentru că a furnizat Rusiei drone utilizate în bombardarea Ucrainei
Articole online

UE a fost de acord să aplice sancțiuni Iranului pentru că a furnizat Rusiei drone utilizate în bombardarea Ucrainei

drona

UE a fost de acord să aplice sancțiuni Iranului pentru că a furnizat Rusiei drone utilizate în bombardarea Ucrainei

Decizia a venit „în timp record”, după trei zile de discuții la nivelul UE, potrivit unui mesaj pe Twitter al președinției cehe a Consiliului UE.

Trei persoane fizice și „o entitate responsabilă pentru livrările de drone” vor avea activele înghețate, se arată în tweet-uri.

„După trei zile de discuții, ambasadorii UE au convenit asupra unor măsuri împotriva entităților care furnizează drone iraniene care au lovit Ucraina”, a scris președinția cehă a Consiliului UE într-un tweet.

Alte patru entități iraniene ar putea primi, de asemenea, sancțiuni din partea UE, a mai spus aceasta.

Rusia nu a recunoscut în mod oficial că a folosit drone fabricate în Iran în invazia sa în Ucraina, dar utilizarea acestora a fost documentată în numeroase atacuri din această toamnă.

Iranul neagă că a furnizat dronele, dar Nabila Massrali, un purtător de cuvânt al șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că blocul are dovezi că acestea provin din Iran, potrivit Deutsche Welle.

Roiuri de drone Shahed-136 fabricate în Iran – cunoscute sub numele de „drone kamikaze” sau „drone sinucigașe”, deoarece sunt muniții de pândă distruse în atac – au fost folosite în bombardamentele asupra Kievului și a altor câteva orașe.

Luni, SUA au fost de acord cu opinia oficialilor francezi și britanici că acțiunile Iranului cu dronele încalcă o directivă a Consiliului de Securitate al ONU care interzice țării să transfere anumite tehnologii militare, a relatat BBC.

Președinția cehă nu a numit cifrele care vor fi sancționate, dar un proiect de listă de sancțiuni obținut de The Guardian înainte de decizia blocului a spus că va fi vizată Shahed Aviation Industries, care a dezvoltat dronele din seria Shahed.

De asemenea, proiectul de listă de sancțiuni îi numea pe generalul-maior Mohammad Hossein Bagheri, generalul Sayed Hojatollah Qureishi și generalul de brigadă Saeed Aghajani.

Sancțiunile sunt în mare parte simbolice și ar îngheța orice active deținute în UE de către personalitățile vizate, potrivit The Guardian.

Iranul se află deja sub incidența unei game largi de sancțiuni impuse de ONU și UE în ultimele decenii, legate de drepturile omului și de dezvoltarea de capacități militare nucleare. Cel mai recent acord încheiat de UE viza figuri-cheie din cadrul Poliției iraniene a moralității, care au ucis-o pe protestatara Mahsa Amini.

Registration

Aici iti poti reseta parola