Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Principalul diplomat al lui Putin în Marea Britanie spune că Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina
Articole online

Principalul diplomat al lui Putin în Marea Britanie spune că Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina

arme nucleare

Principalul diplomat al lui Putin în Marea Britanie spune că Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina

Comentariile înaltului diplomat rus cu privire la utilizarea armelor nucleare au fost făcute în contextul în care înalți oficiali ruși continuă să răspândească afirmații nefondate potrivit cărora Ucraina plănuiește să folosească o „bombă murdară” – o armă care combină explozibili convenționali și materiale radioactive – pe propriul teritoriu și să dea vina pe Rusia.

„Rusia nu va folosi arme nucleare”, a declarat Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, pentru Christiane Amanpour de la CNN. „Nici nu se pune problema”, a adăugat el.

Președintele rus Vladimir Putin, care a făcut amenințări nucleare repetate de când a lansat o invazie neprovocată și pe scară largă a Ucrainei, a repetat miercuri, pentru prima dată, afirmațiile nefondate făcute de alți oficiali.

Guvernele occidentale au condamnat pe scară largă afirmațiile Rusiei cu privire la „bomba murdară”, avertizând că Moscova ar putea acuza pe alții de ceva ce ea însăși ar putea plănui și ar putea căuta un pretext pentru escaladarea războiului.

Când a fost întrebat despre afirmațiile Moscovei și despre posibilitatea ca Rusia să folosească o armă nucleară, mai exact o armă nucleară tactică, președintele Joe Biden a declarat marți reporterilor:

„Permiteți-mi să spun doar că Rusia ar face o greșeală incredibil de gravă dacă ar folosi o armă nucleară tactică”.

„Nu garantez încă că este vorba de o operațiune cu steag fals”, a spus Biden. „Nu știm”. El a adăugat că, dacă Rusia ar face o astfel de manevră, „ar fi o greșeală gravă, gravă”.

Analiștii militari și experții de top ai Rusiei au declarat că amenințările nucleare ale lui Putin și recenta retorică a „bombei murdare” sunt probabil un efort de a răspândi frica și de a îndepărta Occidentul de la a continua să ofere ajutor Kievului. Armele furnizate Ucrainei de SUA și de alte națiuni partenere au jucat un rol-cheie pe câmpul de luptă, ajutând forțele ucrainene să respingă invadatorii ruși și să captureze teritoriile pierdute.

Registration

Aici iti poti reseta parola