Un tablou din secolul al XVII-lea, furat de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost returnat proprietarului său în vârstă de 102 ani
Când Charlotte Bischoff van Heemskerck era o fetiță în Olanda, în anii 1930, familia ei avea un tablou al unui maestru olandez atârnat pe peretele casei. Apoi, naziștii au furat tabloul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – dar acum, acesta a fost în sfârșit returnat.
„Am fost atât de fericită să văd din nou tabloul, care a atârnat întotdeauna în spatele scaunului meu din sufragerie”, a declarat Bischoff van Heemskerck, după cum a relatat Artnet.
„Tuturor ne-a lipsit foarte mult acest tablou, deoarece făcea parte din viața noastră de zi cu zi. Este un tablou frumos, foarte bine pictat, cu combinația subtilă de culori de pe minunata haină și cu expresia de pe chipul bărbatului care arată că este un om generos, un om impresionant.”
Potrivit The Guardian, „Portretul lui Steven Wolters” din 1683, realizat de Caspar Netscher, un vechi maestru olandez, atârna pe peretele casei lui Bischoff van Heemskerck din orașul Arnhem.
Tabloul a aparținut tatălui său, medic și director al spitalului de copii din oraș, căruia îi plăcea să colecționeze obiecte de artă
Însă, atunci când naziștii au invadat Olanda în anii 1940, tatăl lui Bischoff van Heemskerck a pus 14 dintre tablourile sale în Banca Amsterdam din Arnhem. El spera că banca va păstra tablourile în siguranță, dar în 1945 toate cele 14 au fost furate de naziști. Potrivit Times, acestea au fost probabil jefuite de un fost lider al Tineretului hitlerist pe nume Helmut Temmler, care a organizat un jaf de ultim moment la bancă și a aruncat în aer seiful.
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Smithsonian Magazine, autoritățile olandeze au reușit să găsească doar opt dintre tablourile tatălui lui Bischoff van Heemskerck. Celelalte șase, inclusiv portretul lui Steven Wolters realizat de Caspar Netscher, dispăruseră.
Dar Comisia pentru Artă Jefuită în Europa, o organizație non-profit care ajută la depistarea operelor de artă furate, s-a ocupat de acest caz. Aceștia au stabilit că tabloul trecuse cumva din mâinile naziștilor la Galeria Peiffer din Düsseldorf la mijlocul anilor 1950. Apoi, a fost scos la licitație la Amsterdam în 1969, înainte ca un colecționar privat să îl cumpere în 1971.
Comisia pentru Artă Jefuită în Europa a negociat cu colecționarul, care a fost de acord să returneze tabloul lui Bischoff van Heemskerck, acum în vârstă de 102 ani.
„Am fost uimită”, a declarat Bischoff van Heemskerck pentru The Guardian, adăugând că tatăl ei, care a murit în 1969, ar fi fost „atât de fericit că s-a întors”.
Cu toate acestea, Bischoff van Heemskerck nu intenționează să păstreze tabloul. Ea a decis să îl vândă prin intermediul Sotheby’s și să ofere încasările familiei sale.
„Am avut cinci frați și surori”, a explicat Bischoff van Heemskerck pentru The Guardian. „Sunt 20 de urmași și sunt foarte drăguți, așa că nu am avut niciodată sentimentul că este al meu. Este din familie”.
Portretul furat aparține, de asemenea, unui capitol fascinant din istoria celui de-al Doilea Război Mondial. După ce naziștii au invadat Olanda în 1940, tatăl lui Bischoff van Heemskerck – la fel ca mulți cetățeni olandezi – a refuzat să se supună ordinelor naziștilor și s-a ascuns.
Bischoff van Heemskerck, care s-a alăturat rezistenței drept curier, își amintește că ofițerii SS au venit la casa lor după ce tatăl ei a fugit.
„Tatăl meu a fost aproape arestat de poliția secretă a germanilor”, a explicat ea pentru The Guardian. „Am deschis ușa când au venit după el. Erau atât de furioși… a trebuit să plecăm în timpul nopții, am luat tot ce am putut”.
În ceea ce privește participarea ei în rezistență, Bischoff van Heemskerck a declarat pentru The Guardian că a făcut ceea ce ar fi făcut oricine altcineva. „Și tu ai fi făcut la fel, sunt sigură”, a spus ea. „Speram că vom câștiga războiul și am făcut totul pentru a ajuta”.
Tabloul familiei sale a fost scos la licitație anul trecut, suma de început a licitației fiind de 30.000 de lire sterline.