Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Autoportret ascuns al lui Van Gogh descoperit sub un alt tablou
Articole online

Autoportret ascuns al lui Van Gogh descoperit sub un alt tablou

tablou

Cercetătorii de la Galeriile Naționale ale Scoției au avut recent o surpriză de proporții după ce au radiografiat un tablou al lui Vincent van Gogh. Ascunsă pe reversul tabloului „Head of a Peasant Woman,” pe care Van Gogh l-a finalizat în 1885, aceștiau au descoperit un autoportret necunoscut până acum al pictorului olandez care îi privea fix.

O radiografie a scos la iveală fața ascunsă a lui Van Gogh

Autoportretul fusese ascuns de straturi de lipici și carton care fuseseră atașate pe spatele pânzei; oficialii muzeului suspectează că materialele au fost aplicate cândva la începutul secolului al XX-lea pentru a ajuta la protejarea operei de artă pentru o expoziție viitoare, au declarat reprezentanții National Galleries într-o declarație.

„A fost absolut emoționant”, a declarat Lesley Stevenson, conservator principal de picturi al muzeului, pentru The Guardian, despre descoperire.

„Nu ne așteptam la mare lucru [de la] micul și modestul tablou” atunci când au efectuat scanările, a spus ea. Dar experții muzeului și-au revizuit rapid așteptările atunci când au privit radiografiile.

„Nu vedem mare lucru din tabloul inițial, dar ceea ce avem este albul de plumb, pigmentul mult mai greu pe care [Van Gogh] îl folosea pentru chipul său, care apare după ce razele X trec prin carton”.

Van Gogh a pictat „Cap de țărancă” ca parte a unei serii de lucrări axate pe locuitorii din clasa muncitoare din Nuenen, o mică comunitate agricolă din partea de sud a Olandei, unde a locuit pentru scurt timp în anii 1880. Femeia din tablou este Gordina de Groot, o lucrătoare agricolă. 

Într-o scrisoare pe care pictorul a scris-o despre această serie în 1885 către Anton Kerssemakers, un prieten și coleg de breaslă, Van Gogh a descris fascinația sa pentru subiecții săi din clasa muncitoare.

„Lucrez cu o plăcere atotputernică în aceste zile, pentru că aș prefera să pictez figuri decât orice altceva”, a scris el. „Capetele acestor femei de aici, cu bonete albe – este dificil – dar este atât de veșnic frumos. Tocmai clar-obscurul – albul și partea de față în umbră, care are un ton atât de fin.”

Van Gogh a fost, de asemenea, pasionat de crearea de autoportrete, realizând aproximativ 20 de picturi ale sale spre sfârșitul vieții, în timp ce locuia la Paris. Recrearea propriei sale imagini a fost o modalitate economă pentru el de a practica portretul fără a cheltui bani pentru a angaja modele.

Istoricii de artă de la Galeriile Naționale speră că autoportretul ascuns ar putea oferi informații despre viața lui Van Gogh, care și-a luat viața cu un revolver la vârsta de 37 de ani. În prezent, muzeul investighează cea mai bună modalitate de a îndepărta straturile nedorite de materiale de protecție fără a afecta pictura.

Tabloul și o imagine a autoportretului vor fi expuse mai târziu în această vară, în cadrul expoziției A Taste for Impressionism, care va avea loc în perioada 30 iulie – 13 noiembrie.

Registration

Aici iti poti reseta parola