Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Autoportret ascuns al lui Van Gogh descoperit sub un alt tablou
Articole online

Autoportret ascuns al lui Van Gogh descoperit sub un alt tablou

tablou

O radiografie a scos la iveală fața ascunsă a lui Van Gogh

Autoportretul fusese ascuns de straturi de lipici și carton care fuseseră atașate pe spatele pânzei; oficialii muzeului suspectează că materialele au fost aplicate cândva la începutul secolului al XX-lea pentru a ajuta la protejarea operei de artă pentru o expoziție viitoare, au declarat reprezentanții National Galleries într-o declarație.

„A fost absolut emoționant”, a declarat Lesley Stevenson, conservator principal de picturi al muzeului, pentru The Guardian, despre descoperire.

„Nu ne așteptam la mare lucru [de la] micul și modestul tablou” atunci când au efectuat scanările, a spus ea. Dar experții muzeului și-au revizuit rapid așteptările atunci când au privit radiografiile.

„Nu vedem mare lucru din tabloul inițial, dar ceea ce avem este albul de plumb, pigmentul mult mai greu pe care [Van Gogh] îl folosea pentru chipul său, care apare după ce razele X trec prin carton”.

Van Gogh a pictat „Cap de țărancă” ca parte a unei serii de lucrări axate pe locuitorii din clasa muncitoare din Nuenen, o mică comunitate agricolă din partea de sud a Olandei, unde a locuit pentru scurt timp în anii 1880. Femeia din tablou este Gordina de Groot, o lucrătoare agricolă. 

Într-o scrisoare pe care pictorul a scris-o despre această serie în 1885 către Anton Kerssemakers, un prieten și coleg de breaslă, Van Gogh a descris fascinația sa pentru subiecții săi din clasa muncitoare.

„Lucrez cu o plăcere atotputernică în aceste zile, pentru că aș prefera să pictez figuri decât orice altceva”, a scris el. „Capetele acestor femei de aici, cu bonete albe – este dificil – dar este atât de veșnic frumos. Tocmai clar-obscurul – albul și partea de față în umbră, care are un ton atât de fin.”

Van Gogh a fost, de asemenea, pasionat de crearea de autoportrete, realizând aproximativ 20 de picturi ale sale spre sfârșitul vieții, în timp ce locuia la Paris. Recrearea propriei sale imagini a fost o modalitate economă pentru el de a practica portretul fără a cheltui bani pentru a angaja modele.

Istoricii de artă de la Galeriile Naționale speră că autoportretul ascuns ar putea oferi informații despre viața lui Van Gogh, care și-a luat viața cu un revolver la vârsta de 37 de ani. În prezent, muzeul investighează cea mai bună modalitate de a îndepărta straturile nedorite de materiale de protecție fără a afecta pictura.

Tabloul și o imagine a autoportretului vor fi expuse mai târziu în această vară, în cadrul expoziției A Taste for Impressionism, care va avea loc în perioada 30 iulie – 13 noiembrie.

Registration

Aici iti poti reseta parola