Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un apeduct antic lung de 300 de metri a fost descoperit la Giv’at Hamatos
Articole online

Un apeduct antic lung de 300 de metri a fost descoperit la Giv’at Hamatos

apeduct

Un apeduct antic lung de 300 de metri a fost descoperit la Giv’at Hamatos

Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor arheologice de pregătire pentru dezvoltarea de locuințe în cartierul Giv’at Hamatos.

Săpăturile au scos la iveală o secțiune de 300 de metri lungime, care a fost construită de regele Irod cu aproximativ 2000 de ani în urmă. În timpul domniei lui Irod, populația orașului a cunoscut o perioadă mare de creștere, ceea ce înseamnă că apa care curgea în izvoare și era stocată în „cisterne” nu mai era suficientă pentru a susține locuitorii orașului:

„Din cauza acestei situații, hasmoneenii și regele Irod au construit două apeducte complexe pentru a transporta apa la Ierusalim, constituind unul dintre cele mai grandioase și mai sofisticate proiecte de apă din țară și, de fapt, din lumea antică”, a declarat Dr. Ofer Sion de la IAA.

Potrivit cercetătorilor, apeductele transportau apa la Ierusalim de la izvoarele din regiunea Betleemului folosind principiul legilor hidraulice (principiul de comunicare a vaselor bazate pe forța de gravitație).

După distrugerea Ierusalimului în anul 70 d.Hr., Legiunea a X-a romană a continuat să întrețină apeductul pentru a susține colonia romană Aelia Capitolina (Ierusalim).

Traseul apeductului superior a urmat un curs topografic convenabil și ușor

Până în prezent, au fost identificate trei părți distincte: cele două părți inferioare care datează din perioada târzie a celui de-al doilea Templu și partea superioară care datează din vremea Legiunii romane staționate în orașul de sus.

Săpăturile au scos la iveală, de asemenea, 25 de monede în fundațiile apeductului, tipărite la distanțe timpurii, care au fost probabil depuse ca ofrande pentru noroc:

„Expunerea acestei secțiuni a apeductului superior și descoperirea celor 25 de monede ar putea permite – probabil pentru prima dată – o datare absolută a diferitelor etape de construcție a apeductelor de apă din Ierusalim. Aceasta poate face lumină în ceea ce privește întrebarea cine a construit primul apeduct – dacă au fost Hasmoneii sau regele Irod”, a declarat un reprezentant al IAA.

Registration

Aici iti poti reseta parola