Arheologii care excavează orașul antic Ptolemais de pe coasta mediteraneană a Libiei au descoperit o față de piatră pe peretele unui rezervor de la sfârșitul secolului al IV-lea până în secolul al III-lea î.Hr.
Ptolemais este situat în Cirenaica, o regiune istorică din nord-estul Libiei de astăzi
A fost înființat de dinastia ptolemeică (probabil Ptolemeu al III-lea Euergetes) și a servit ca port pentru orașul Barca, aflat la 24 de kilometri în interiorul țării.
Ptolemaida a intrat sub control roman în 96 î.Hr. și a fost încorporată curând în provincia romană Creta și Cirenaica.
În urma reformelor administrative ale împăratului Dioclețian, orașul a devenit capitala provinciei Libya Superior, cunoscută și sub numele de Libya Pentapolis, potrivit Heritage Daily.
Descoperire impresionantă a arheologilor
Săpăturile efectuate de Universitatea din Varșovia au scos la iveală zona de utilități a unei vile deținute de un demnitar local, cu un sistem avansat de alimentare cu apă în care un bazin peristil (impluvium) colecta apa de ploaie și o direcționa către două cisterne subterane.
Secțiunea estică a vilei prezintă o mică curte peristilă înconjurată de o bucătărie, o scară spre etaj și o cameră cu o podea din mozaic reparată.
La o inspecție mai atentă a uneia dintre cisterne, arheologii au descoperit un chip uman sculptat din mortar pe perete.
Ce au spus arheologii despre această față de piatră
Dr. Piotr Jaworski, șeful misiunii arheologice poloneze la Ptolemais, a declarat: „Chipul are o anumită asemănare cu chipurile umane sculptate pe pereții sanctuarului libian din Slonta, situat la sud de Cirene. Nu poate fi exclus complet faptul că proprietarul casei, sau cel puțin persoanele implicate în crearea imaginii, erau de origine libiană”.
„Datorită surselor epigrafice, se știe că, cel puțin din secolul I î.Hr., cetățenia orașelor grecești din Cirenaica a fost acordată și reprezentanților elitelor libiene care se asimilau rapid.
Cu toate acestea, deocamdată acestea sunt doar speculații”, a adăugat Dr. Jaworski.