Trupele ucrainene resping atacurile „masive” ale rușilor în Bahmut cu mitraliere și capcane pentru lunetiști din epoca Primului Război Mondial
„Funcționează doar atunci când are loc un atac masiv”, a declarat recent pentru BBC News un soldat ucrainean identificat ca fiind Borys, în vârstă de 48 de ani, despre mitraliera Maxim. „Atunci chiar funcționează cu adevărat”.
„Îl folosim în fiecare săptămână”, a adăugat Borys.
Only in #Ukraine: A PM M1910/30 Maxim gun with optics, stock, and suppressor. pic.twitter.com/JG1IoPEmfE
— Cᴀʟɪʙʀᴇ Oʙsᴄᴜʀᴀ (@CalibreObscura) March 5, 2023
Forțele ucrainene au considerat că pistolul Maxim M1910 – a fost introdus pentru prima dată în 1910 (versiunea inițială a armei a apărut în anii 1880) și a fost folosit de armata imperială rusă în timpul Primului Război Mondial – util în lupta împotriva rușilor. Trupele ucrainene au modificat armele cu accesorii moderne, cum ar fi unități optice și supresoare, potrivit reportajului realizat de Task and Purpose.
Just astonishing to see the Ukrainians using a Maxim gun on the eastern front facing human waves from mud clogged trenches
Excellent report @BBC @sommervilletv
Invented in 1884 by Hiram Maxim It was once the most advanced weapon on earth, a gamechanger #TheWorld pic.twitter.com/1Tawjga9yX
— S Sebag Montefiore (@simonmontefiore) March 16, 2023
Hiram Maxim, un inventator cheie al mitralierelor portabile în secolul al XIX-lea, a folosit forța de recul a unui glonț pentru a „arunca” cartușul și a introduce următorul cartuș dintr-o centură de muniție.
Luptele din Ucraina au adunat în repetate rânduri paralele cu Primul Război Mondial, ambele părți fiind prinse într-un război brutal de uzură, cu tranșee, baraje de artilerie necruțătoare și pierderi grele. În acest mediu, chiar și unele dintre armele din acea epocă au devenit utile, deoarece trupele ucrainene se confruntă cu atacuri cu valuri umane pe linia frontului – tactici comune în Primul Război Mondial.
Interesting photo from a Ukrainian trench south of Bakhmut showing a soldier peering over the trench with a handheld periscope next to a strange-looking mannequin (presumable to attract sniper fire?). WW1 vibes. pic.twitter.com/I7aYI6ZvKE
— IntelWalrus (@IntelWalrus) March 12, 2023
De asemenea, se pare că Ucraina a utilizat un tip de momeală pentru lunetiști din epoca Primului Război Mondial, folosind manechine menite să păcălească lunetiștii inamici.
Dar, în timp ce lupta din Ucraina ar putea avea asemănări cu Primul Război Mondial, armamentul modern și supravegherea care predomină, de asemenea, pe câmpul de luptă – în special dronele – au făcut-o cu atât mai mortală, oferind trupelor puține locuri unde să se ascundă.
Războiul din Ucraina a devenit, în esență, „Primul Război Mondial cu ISR [Intelligence, Surveillance and Reconnaissance] din secolul XXI”, a declarat în ianuarie pentru Insider Mark Cancian, colonel în retragere din Corpul de Marină al SUA și consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.