Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina încalcă Convenția din 1997 privind interzicerea minelor. Human Rights Watch a somat guvernul ucrainean
Articole online

Ucraina încalcă Convenția din 1997 privind interzicerea minelor. Human Rights Watch a somat guvernul ucrainean

mine

Ucraina încalcă Convenția din 1997 privind interzicerea minelor. Human Rights Watch a somat guvernul ucrainean

„Guvernul ucrainean ar trebui să acționeze conform angajamentului său exprimat de a nu folosi mine antipersonal interzise, să investigheze utilizarea acestor arme de către armata sa și să îi tragă la răspundere pe cei responsabili”, se arată în raport.

Grupul a cerut Ucrainei să investigheze utilizarea minelor antipersonal PFM-1 de fabricație rusească în jurul orașului Izium din estul Ucrainei între aprilie și septembrie 2022. Acesta a declarat că are dovezi privind 11 victime civile din cauza acestor mine, inclusiv un deces, potrivit Insider

PFM-1 sunt arme militare interzise în conformitate cu Convenția din 1997 privind interzicerea minelor, pe care Ucraina a semnat-o.

Minele miniaturale PFM-1, cunoscute și sub numele de mine „fluture” sau „petale”, sunt lansate din rachete și se împrăștie pe o suprafață extinsă. Ele conțin 37 de grame de explozibil, suficient pentru provoca răni mortale, potrivit Forbes.

Raportul HRW a precizat că micile mine PFM din plastic „sunt lansate într-o zonă, aterizează pe sol și explodează atunci când se aplică presiune asupra corpului minei, de exemplu, când cineva calcă pe ea, o manevrează sau o mișcă”. Unele mine PFM se autodistrug, explodând la întâmplare până la 40 de ore după ce au fost lansate, a precizat HRW.

HRW a declarat că a descoperit mai multe dovezi că Ucraina a folosit minele interzise în 2022 și a informat guvernul ucrainean

Aceasta a precizat că fotografiile postate online în mai 2023, realizate în estul Ucrainei, arată resturi de la rachete de artilerie de minare Uragan 9M27K3 care transportă doar mine antipersonal.

O rachetă Uragan livrează 312 mine, iar vehiculele de lansare lansează rachete în salve de șaisprezece, conform Forbes.

„Angajamentul guvernului ucrainean de a investiga aparenta utilizare de către armata sa a minelor antipersonal interzise este o recunoaștere importantă a datoriei sale de a proteja civilii”, a declarat Steve Goose, director de armament la Human Rights Watch, potrivit raportului.

„O anchetă promptă, transparentă și amănunțită ar putea avea beneficii de anvergură pentru ucraineni, atât în prezent, cât și pentru generațiile viitoare.”

De asemenea, organizația a raportat anterior despre utilizarea de către Rusia a minelor antipersonal în război, folosind mine POM-3, care sunt interzise în conformitate cu Tratatul internațional de interzicere a minelor din 1997, a relatat anterior Insider. Cu toate acestea, Rusia nu a fost de acord cu tratatul internațional din 1997, în timp ce Ucraina l-a semnat în 1999.

PFM-1 a fost folosită pe scară largă în timpul invaziei sovietice din Afganistan, ceea ce a dus la un număr mare de victime în rândul copiilor, deoarece mina a fost confundată cu o jucărie datorită formei și culorii sale.

Registration

Aici iti poti reseta parola