Trump a avut șansa de a-l ucide pe liderul al-Qaida, dar nu a făcut-o pentru că nu i-a recunoscut numele
Fostul președinte Donald Trump a avut șansa de a-l ucide pe liderul al-Qaida, dar nu a făcut-o pentru că nu a recunoscut numele liderului terorist, a relatat NBC News în 2020.
Moartea sa, care a fost salutată de mulți lideri mondiali, este cea mai mare lovitură dată al-Qaida de la uciderea fondatorului său, Osama bin Laden, de către trupele US Navy SEALs în 2011.
Însă planurile de execuție a lui al-Zawahiri ar fi putut fi puse în aplicare mult mai devreme, potrivit unui raport al NBC News publicat în februarie 2020.
Oficiali din serviciile de informații l-au informat pe Trump de mai multe ori despre figuri teroriste de rang înalt pe care CIA dorea să le urmărească și să le ucidă, menționându-l în mod specific pe al-Zawahiri.
Dar două persoane familiare cu ședințele informative au declarat pentru NBC News că Trump a ales să nu-l urmărească pe al-Zawahiri pentru că nu i-a recunoscut numele și a sugerat în schimb să-l vizeze pe fiul lui bin Laden, Hamza bin Laden.
„El ar fi spus: ‘Nu am auzit niciodată de niciunul dintre acești oameni. Ce zici de Hamza bin Laden?””, a declarat un fost oficial anonim pentru NBC News.
De asemenea, un oficial al Pentagonului a declarat pentru postul de știri: „Acesta era singurul nume pe care îl știa”.
Departamentul Apărării și un purtător de cuvânt al lui Trump nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Insider.
Chiar dacă fiul lui Bin Laden a fost considerat pe scară largă ca o figură emergentă în cadrul grupului terorist, nu se credea că acesta plănuia vreun atac la acel moment
Preferința președintelui pentru o crimă țintită de o „celebritate”‘
Trump a confirmat în 2019 că tânărul bin Laden a fost ucis într-o operațiune antiteroristă americană la începutul președinției sale.
„În ciuda evaluărilor serviciilor de informații care arătau pericolele mai mari reprezentate de Zawahiri (…) și improbabilitatea ca Hamza să se afle în linia imediată de succesiune, președintele a gândit diferit”, a scris fostul oficial CIA Douglas London în Just Security în 2020.
El a adăugat că „obsesia” lui Trump față de fiul lui bin Laden „este un exemplu al preferinței președintelui pentru o ucidere țintită de „celebritate” în locul prioritizării opțiunilor care s-ar putea dovedi mai bune pentru securitatea SUA”.
În discursul său de anunțare a morții lui al-Zawahiri, Biden a spus că, după ce „l-a căutat neîncetat pe Zawahiri timp de ani de zile sub președinții Bush, Obama și Trump, comunitatea noastră de informații l-a localizat pe Zawahiri la începutul acestui an”.
„Această misiune a fost planificată cu atenție, a minimizat riguros riscul de a face rău altor civili, iar acum o săptămână, după ce am fost informat că condițiile erau optime, am dat aprobarea finală pentru a merge după el, iar misiunea a fost un succes.”
Al-Zawahiri l-a ajutat pe Osama bin Laden să pună la cale atentatele de la 11 septembrie 2001, care au ucis aproape 3.000 de persoane.