Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Se întoarce Donald Trump în triumf la Casa Albă? Erorile care îi pot costa scump pe democrați
Articole online

Se întoarce Donald Trump în triumf la Casa Albă? Erorile care îi pot costa scump pe democrați

Trump-Biden

Cele 5 greșeli ale democraților

Doug Sosnik, strateg democrat din epoca lui Bill Clinton și consilier al mai multor lideri de partid, susține că democrații cultivă cinci mituri false care le dau convingerea că vor ieși din nou victorioși dintr-o confruntare cu Trump. Sosnik susține, însă, că forțele care l-au dus pe Trump la victorie în 2016 sunt astăzi mult mai puternice și reunesc categorii mai largi. În mod paradoxal, notează strategul, chiar dacă Trump nu se prezintă drept candidat în 2024, controlul său asupra partidului e foarte puternic, iar fostul președinte joacă un rol decisiv în selecţia candidaţilor republicani.

Multă vreme stânga americană a avut convingerea că succesul republican din 2016 se datorează pur și simplu slăbiciunii lui Hillary Clinton. Un scenariu împovărat și de cei opt ani de guvernare a lui Obama. Cu toate acestea, alegerile din 2020 care l-au încoronat pe Joe Biden au arătat că Donald Trump a reușit să-și lărgească baza electorală. În patru ani numărul de voturi al magnatului a crescut cu 11 milioane.

De fapt, alta e explicația. Trump a învins-o pe Clinton obținînd o mică diferență în mai multe state cdare votau tradițional pentruunele state care votau de obicei pentru democrați, cum ar fi Michigan (10.000 de voturi), Wisconsin (22.000) și Pennsylvania (44.000).

Patru ani mai târziu, Biden a profitat de fenomen similar impunându-se cu greu în Arizona (10.000 de voturi), Georgia (11.000) și Wisconsin (20.000). 

Evoluția demografică și imigrația fac jocul democraților?

Încă de la victoria lui Barack Obama în 2008, stânga și-a dezvoltat convingerea că demografia și migrația o vor ajuta să stăpânească și Casa Albă și Congresul în viitorul apropiat. Dar și asta s-a dovedit a fi o iluzie. Pentru a înțelege acest lucru, e suficient să ne uitîm la ce s-a întâmplat la ultimele alegeri prezidențiale. Partidul republican s-a dovedit acapabil să strângă voturi de la diferite minorități, precum hispanicii, asiaticii și chiar alegătorii afro-americani.

Dar adevărata alarmă este cu privitr la alegătorii de origine latino-americană care reprezintă unul din opt alegători, segmentul electoral cu cea mai rapidă creștere. Biden a câștigat în rândul latinilor cu o marjă de 30 de puncte, dar există semnale că lucrurile nu sunt atât de simple. Să luăm drept exemplu comitatul Dade din Florida sau comitatul Rio Grande din sudul Texasului: în ambele cazuri Donald Trump a reușit să câștige teren prin creșterea voturilor comunităților hispanice: plus 20 de puncte în primul caz și plus 12 în al doilea. Conturi în mână, o fluctuație de opt puncte între 2016 și 2020 la nivel național. În Florida, inversarea a fost atât de clară încât GOP a reușit chiar să preia două locuri în Camera Reprezentanților.

De altfel, chiar și avantajul de 30 de puncte al lui Biden pare să se fi evaporat. Din ce în ce mai puțini hispanici apreciază munca președintelui, potrivit unui sondaj recent Wall Street Journal . Doar 42% spun că sunt mulțumiți de munca lui, față de 54% care îl dezaprobă. Dar problemele pentru democrațoi nu sunt aici. Din nou, potrivit WSJ la întrebarea „ce partid ar susține dacă ați vota astăzi”, răspunsurile au fost împărțite în mod egal 37% pentru dem și Gop cu restul de 22% format din indeciși. umătate: 44% președintelui în exercițiu și 43% magnatului.

În unele cazuri, trecerea la dreapta a avut deja loc. La ultimele alegeri pentru funcția de guvernator al Virginiei, republicanul Glenn Youngkin a câștigat și datorită faptului că hispanicii au votat în mod egal între cele două partide. Pentru acest grup de alegători singura întrebare care contează cu adevărat este cea economică. În toate sondajele ei au subliniat că doar republicanii sunt capabili să garanteze creșterea și dezvoltarea. Iar spectrul inflației care planează asupra administrației Joe Biden poate strânge și mai mult speranțele demului.

Iluzia prezenței masive la vot 

Celălalt mare mit dezmințit de cifre este că prezența la vot ar beneficia stânga. După cum am văzut, Trump a mai obținut 11 milioane de voturi, dar, în general, întregul partid și a suferit o transformare l-a ajutat să atragă voturi din marele fond de abținere . Dimensiunea mai populistă, legată de problemele dragi clasei de mijloc sărăcită de globalizarea sălbatică, a permis Gop-ului să atragă din non-vot.

Acest lucru s-a întâmplat în special în unele fortărețe ale stângii americane, fostul motor economic și productiv al Vestului Mijlociu: Michigan, Pennsylvania și Wisconsin. Acolo, republicanii au descoperit că sunt capabili să-i cheme la urne pe cei care s-au dezinteresat mereu de politica de facto, bifând arma prezenței la vot lăudată de dem.

Cifrele din 2021 confirmă această tendință. În cursa pentru guvernatorul New Jersey și Virginia, cifrele au fost mai mari decât cu patru ani mai devreme, dar din nou GOP s-a descurcat mai bine. În New Jersey, candidatul republican a obținut cu 350.000 de voturi mai mult decât cei care au candidat în 2017, față de doar 170.000 mai multe decât dem. Același lucru în Virginia. Câștigătorul Youngkin a obținut cu aproape 500.000 de voturi mai mult decât candidatul republican care a candidat în 2017, în timp ce demnul care iese, McAulliffe, a obținut doar cu 200.000 de voturi în plus.

Mitul suburbiilor de stânga

Între 2018 și 2020 se spunea că trumpismul a adus suburbiile înapoi la stânga, în brațele democraților. La prima vedere, sentimentul este corect. Biden și-a construit o parte din principiul succesului său electoral în secțiunile bogate din subsolul marilor centre urbane. Dar vestea bună se termină aici.

Potrivit unei analize a fluxurilor electorale, s-a dovedit că o parte din masa alegătorilor din suburbii a votat pentru Biden mai mult pentru a respinge gestionarea pandemiei de către Trump. Într-adevăr, dreapta a reușit să adune până la 14 locuri în cartierele suburbane și asta de teama că ei s-ar fi deplasat prea mult spre stânga pe probleme culturale. C

Unde se va da bătălia?

Potrivit unui sondaj realizat în octombrie de NBC și Wall Street Journal, doar 44% dintre locuitorii marilor orașe aprobă munca lui Biden, cu o rată de aprobare care a scăzut cu 17 puncte în șase luni. Morning Consult a subliniat că cele mai mari scăderi au avut loc în statele care probabil vor juca un rol cheie în alegerile programate pentru 8 noiembrie. Acestea sunt Wisconsin (-11 între aprobare și dezaprobare), Florida (-11), Carolina de Nord (-8), Georgia (-4), Michigan (-3) și Pennsylvania (-3).

Pentru republicani, 2022 va fi un an cheie pentru refacerea încrederii alegătorilor din suburbii în ei. Pentru aceasta, ei se vor concentra foarte mult pe probleme cheie precum educația (terenul sensibil pentru care democrații au pierdut în Virginia), criminalitatea ( în creștere constantă în ultimul an și jumătate) și imigrația .

Pot democrații conta pe independenți?

Ultima greșeală gravă pe care a făcut-o democrații în anii Administrației Trump a fost să creadă că alegătorii independenți sunt aproape toți de stânga. În ceea ce privește suburbiile, independenții au fost de bază pentru victoriile democrate din 2018 și 2020, dar asta nu înseamnă că sunt fideli stângii.

În 2021, sondajele au fotografiat o scădere notabilă a încrederii, iar în noiembrie numai 30% dintre ei au aprobat munca lui Biden. După 2016, efectul de polarizare al lui Donald Trump i-a împins pe mulți republicani să intre în rândurile independenților, dar asta mai mult din cauza exceselor magnatului decât din cauza unei ostilități față de politicile sale. Mulți dintre acești noi independenți nu au cedat niciodată momelilor stângii, în special pe probleme sociale și culturale.

Joe Biden a pescuit în 2020 din acest bazin și datorită istoriei sale personale. Americanii îl cunoșteau pe fostul senator ca pe un moderat și un pragmatic, nu ca pe un socialist periculos. Însă stânga americană nu este doar Biden, iar politicile promovate acum i-ar putea face pe acești independenți să se întoarcă alături de republicani, notează Inside Over.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola