Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Biden confirmă că un lider al-Qaida a fost ucis într-un atac cu dronă în Afganistan: „Nu contează unde te ascunzi, SUA te vor găsi și te vor elimina”
Articole online

Biden confirmă că un lider al-Qaida a fost ucis într-un atac cu dronă în Afganistan: „Nu contează unde te ascunzi, SUA te vor găsi și te vor elimina”

joe biden

Biden confirmă că un lider al-Qaida a fost ucis într-un atac cu dronă în Afganistan: „Nu contează unde te ascunzi, SUA te vor găsi și te vor elimina”

Al-Zawahiri, care a fost puternic implicat în planificarea atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, a fost ucis într-o operațiune americană de atac cu dronă care a avut loc sâmbătă în capitala afgană Kabul, a declarat Biden într-un discurs susținut luni.

„Acum, justiția a fost făcută și acest lider terorist nu mai există”, a spus Biden. „Facem să fie clar că, indiferent cât timp va dura, indiferent unde te ascunzi, SUA te vor găsi și te vor elimina.”

El a fost inițial medic și s-a născut în Egipt, fondând Jihadul Islamic Egiptean înainte de a-și uni grupul cu Al-Qaida. De asemenea, a făcut închisoare pentru conspirație în vederea uciderii fostului președinte egiptean Anwar Sadat.

Împreună cu Al-Qaeda, a fost ulterior inculpat pentru atentatele cu bombă de la ambasadele SUA din 7 august 1998 din Kenya și Tanzania.

„Continuăm să plângem fiecare viață nevinovată pierdută la 11 septembrie”, a declarat luni Biden. „Speranța mea este că această acțiune va aduce acestor familii o liniște”.

Biden, care părea obosit, dar prezent, a ținut discursul în ciuda unui al doilea diagnostic pozitiv COVID-19.

Președintele american Joe Biden a confirmat luni că SUA l-au ucis pe liderul al-Qaida

Al-Zawahiri, care a fost în trecut numărul unu al lui Osama Bin Laden, și-a asumat responsabilitatea pentru grup după ce Navy SEALs l-au ucis pe Bin Laden în 2011. Potrivit The Washington Post, Zawahiri a fost foarte implicat în operațiunile grupului încă din anii 1990 și și-a asumat un rol mai important după atacurile de la 11 septembrie 2001.

„Zawahiri este obișnuit să domine din spatele scenei”, a declarat în 2006 pentru Washington Post Jarret Brachman, director de cercetare al Centrului de Combatere a Terorismului din cadrul Academiei Militare Americane de la West Point. 

Anunțul privind operațiunea de atac cu drone vine la aproape un an de la retragerea haotică a SUA din Afganistan, după un război și o prezență militară de două decenii în această țară. În urma retragerii, Biden a declarat că SUA vor continua operațiunile militare aeriene împotriva talibanilor, acum la putere, și a altor grupări – un proces care a prins în vizor civili.

Biden a declarat în discursul său că Al-Zawahiri s-a reunit cu familia apropiată în centrul orașului Kabul în ultimele săptămâni, unde armata americană a reușit să îl localizeze. Potrivit lui Biden, niciun civil sau membru al familiei nu a fost rănit în timpul operațiunii.

În august anul trecut, un atac cu dronă americană care viza un membru al grupării extremiste ISIS-K a ucis 10 civili afgani, inclusiv 7 copii. Pentagonul a recunoscut că a fost o operațiune „ratată”, dar a precizat că armata americană nu a încălcat nicio lege a războiului.

„Vom rămâne întotdeauna vigilenți și vom acționa întotdeauna”, a declarat Biden în discursul său.

Registration

Aici iti poti reseta parola