Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Afirmația lui Trump că ar putea pune capăt războiului din Ucraina într-o zi este un gând „frumos”, dar nu este adevărat, spune Zelenski
Articole online

Afirmația lui Trump că ar putea pune capăt războiului din Ucraina într-o zi este un gând „frumos”, dar nu este adevărat, spune Zelenski

Trump și Zelenski

Afirmația lui Trump că ar putea pune capăt războiului din Ucraina într-o zi este un gând „frumos”, dar nu este adevărat, spune Zelenski

Vorbind la Kiev cu Martha Raddatz de la ABC, Zelenski a spus că există unele „semnale periculoase venite în special din partea politicienilor” în ceea ce privește viitorul ajutor acordat Ucrainei, deși a precizat că problema sprijinului viitor este „de competența americanilor să decidă, iar eu nu aș vrea să intervin”, după cum relatează Insider

În timp ce mulți republicani susțin sprijinul militar al administrației Biden, inclusiv un pachet recent care include controversatele muniții cu dispersie, aripa MAGA a partidului – inclusiv activiștii de bază, Trump și rivalul său pentru nominalizarea prezidențială, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis – au sugerat că acest conflict este o distragere a atenției de la prioritățile interne.

Trump a afirmat chiar că invazia la scară largă a Rusiei, lansată în februarie 2022, ar fi putut fi încheiată, de el, într-o singură zi. „Va dura 24 de ore. Voi pune capăt la asta”, a declarat el în luna mai. „Ar fi ușor”.

Zelenski, întrebat despre această afirmație, a fost el însuși diplomat, spunând că „dorința de a pune capăt războiului este frumoasă”. Dar, a adăugat el, „această dorință ar trebui să se bazeze pe o anumită experiență din viața reală”.

O șansă pierdută?

Observând că Rusia a invadat prima dată Ucraina în 2014, anexând ilegal Crimeea, Zelenski a susținut că Trump a avut deja șansa de a negocia un acord de pace cu președintele rus Vladimir Putin.

„Ei bine, se pare că Donald Trump a avut deja aceste 24 de ore o dată în timpul său. Eram în război, nu un război la scară largă, dar eram în război și, după cum presupun, el a avut acel timp la dispoziție, dar trebuie să fi avut alte priorități”, a declarat liderul ucrainean.

În timp ce era președinte, Trump a reținut temporar ajutorul militar aprobat de Congres pentru Ucraina, în încercarea de a-l presa pe Zelenski să deschidă o anchetă asupra rivalului său politic, Joe Biden, pe atunci favorit al democraților, un incident care a dus la destituirea sa. În memoriile sale, fostul ministru al apărării Mark Esper a declarat că lui Trump „nu părea să-i pese” de faptul că nu a livrat ajutorul – destinat să sprijine „o democrație aflată sub asediu”.

Zelenski, duminică, a declarat că nu este foarte interesat de niciun acord de pace care prevede cedarea unui teren invadatorului.

„Dacă vorbim despre a pune capăt războiului cu prețul Ucrainei, cu alte cuvinte de a ne face să ne cedăm teritoriile, ei bine, cred că în acest fel Biden ar fi putut să pună capăt războiului chiar și în cinci minute”, a spus el. „Dar noi nu am fi fost de acord”.

Registration

Aici iti poti reseta parola