Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > „The Longest Day”, unul dintre cele mai exacte filme despre Ziua Z lansate vreodată. Rolul jucat de soția lui Erwin Rommel
Articole online

„The Longest Day”, unul dintre cele mai exacte filme despre Ziua Z lansate vreodată. Rolul jucat de soția lui Erwin Rommel

The Longest Day

„The Longest Day”, unul dintre cele mai exacte filme despre Ziua Z lansate vreodată. Rolul jucat de soția lui Erwin Rommel

La peste 60 de ani distanță, filmul continuă să aibă o bază de fani loiali și nu este greu de înțeles de ce.

The Longest Day nu a fost întotdeauna un film premiat. Înainte ca povestea să ajungă pe marele ecran, a fost o carte scrisă de Cornelius Ryan. Lansată în 1959, aceasta acoperă prima zi a bătăliei din Normandia, mai bine cunoscută sub numele de debarcarea din Ziua Z din 6 iunie 1944.

Pentru a scrie cartea, Ryan s-a bazat pe interviuri cu participanți reali la invazie, atât soldați, cât și civili. Cartea a devenit rapid populară și, de la lansare, s-a vândut în zeci de milioane de exemplare. În plus, cartea a fost tradusă în 18 limbi.

La doar un an de la lansarea cărții The Longest Day, producătorul francez Raoul Lévy a cumpărat drepturile de la editorul Simon & Schuster. Planul era de a transforma cartea într-un film de lung metraj, cu ajutorul regizorului Michael Anderson și al Associated British Picture Corporation. În schimb, Ryan urma să primească 100.000 de dolari, plus încă 35.000 de dolari pentru a scrie scenariul.

Filmările ar fi trebuit să înceapă în 1961, dar probleme financiare l-au împiedicat pe Lévy să înceapă producția. În acest timp, producătorul american Darryl F. Zanuck s-a arătat interesat de carte și a ajuns să cumpere drepturile de la Lévy pentru 175.000 de dolari.

Ryan a primit în continuare sarcina de a scrie scenariul, dar nu s-a înțeles cu Zanuck, ceea ce înseamnă că o altă persoană a trebuit să acționeze ca mediator între cei doi. Producătorul a adus și alți scriitori, inclusiv pe autorul filmului All Quiet on the Western Front, Erich Maria Remarque.

Realizarea filmului The Longest Day cât mai autentic posibil

Cu drepturile asupra poveștii asigurate și cu un scenariu în mâinile sale, Zanuck a început să lucreze pentru a face din film o realitate. În timpul pre-producției, producătorul Frank McCarthy, un fost oficial al Departamentului de Război al SUA, a aranjat o colaborare militară între țările ale căror forțe armate urmau să fie prezentate. În plus, Zanuck și-a folosit propriile relații pentru a obține 700 de soldați ai armatei americane din Europa și Africa (USAREUR-AF) ca figuranți.

De asemenea, au fost angajați consultanți militari din ambele părți ale celui de-al Doilea Război Mondial. Întrucât scopul filmului The Longest Day era de a prezenta evenimentele din Ziua Z atât din perspectiva aliaților, cât și din cea a germanilor, era esențial să se obțină informații de la cei care au fost implicați în invazia propriu-zisă.

Pentru Aliați, printre aceștia s-au numărat generalul comandant al Diviziei 82 aeropurtate James „Jumpin’ Jim” Gavin; Marie-Pierre Kœnig, care a comandat francezii liberi în Ziua Z; Philipe Kieffer, un erou francez liber; Simon Fraser, al 15-lea Lord Lovat, care a comandat Brigada 1 a Serviciilor Speciale; Frederick Morgan, șeful adjunct al Statului Major al Comandamentului Suprem al Forțelor Expediționare Aliate (SHAEF); și John Howard, un ofițer al armatei britanice care a condus asaltul aeropurtat de pe Podul Pegasus.

Pentru puterile Axei, Zanuck a apelat la ajutorul celebrului general german der Infanterie Günther Blumentritt, care nu numai că a contribuit la planificarea invaziilor din Polonia și Franța, dar a și ajutat la dezvoltarea armatei germane moderne. Oberst Josef „Pips” Priller, un as al aviației de vânătoare cu 101 lovituri confirmate, generalul-locotenent Max-Josef Pemsel, un militar de carieră, și maiorul Werner Pluskat, care a fost prezent la Ziua Z, au fost, de asemenea, chemați să ajute la producția filmului.

Interesant este faptul că soția lui Erwin Rommel, Lucie, a fost consultant pentru acest film.

The Longest Day are o distribuție plină de vedete

Unul dintre motivele care stau la baza popularității filmului The Longest Day este distribuția sa plină de vedete. Pe lângă John Wayne și Henry Fonda, în film mai apar Paul Anka, Robert Ryan, Steve Forrest, Robert Mitchum și Robert Wagner, printre mulți alții.

Pe lângă actorii americani, filmul a avut în rolurile principale și o serie de vedete străine din Anglia, Franța și Germania, printre care Sean Connery, Richard Burton, Jean-Louis Barrault, Bourvil, Hans Christian Blech și Irina Demick. Acest lucru l-a ajutat să fie atractiv pentru publicul din afara Statelor Unite.

O parte dintre cei care au jucat în film au fost, de asemenea, veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial – unii dintre ei au fost chiar prezenți la debarcarea din Ziua Z. Actorul britanic Richard Todd a fost printre primii care au debarcat în Normandia și a participat la asaltul de pe Podul Pegasus. De asemenea, Fonda, Eddie Albert, Leon Genn, Rod Steiger, Kenneth More, Tom Tyron și mulți alții au servit în conflict.

Stuart Whitman și Gary Collins au fost, de asemenea, membri ai armatei americane, dar s-au înrolat după război.

Filmări acolo unde s-a petrecut de fapt acțiunea

Pentru a se asigura că filmările decurg fără probleme, Zanuck a angajat mai mulți regizori care să lucreze alături de el. Cu un buget de 10 milioane de dolari, filmat la fața locului, inclusiv la Pegasus Bridge și Pointe du Hoc, a fost cel mai mare buget pentru un film alb-negru până la Schindler’s List din 1993.

Producția a beneficiat de sprijinul Flotei a Șasea americane, care a furnizat ambarcațiunile de debarcare, iar paradumele au fost folosite pentru a arăta parașutările momeală din Operațiunea Titanic, un alt aspect al atotcuprinzătoarei Operațiuni Overlord. 

Probabil că cea mai interesantă parte a procesului de filmare a fost utilizarea a trei Supermarine Spitfire complet restaurate, echipate cu motoare noi Rolls-Royce. Asul francez al zborului liber Pierre Laureys a furnizat avioanele britanice pentru o scenă care descrie un atac asupra germanilor. Mai mult, celebrul pilot a pilotat unul dintre avioanele de vânătoare din film.

Probleme cu figuranții

Scopul lui Zanuck de a obține autenticitate nu a fost lipsit de controverse. Au existat cazuri în timpul procesului de filmare care au dus la întrebări din partea oficialilor guvernamentali și militari.

O problemă majoră a fost utilizarea celor 700 de soldați USAREUR-AF menționați mai sus. Filmările au avut loc în timpul Crizei Berlinului din 1961, ceea ce înseamnă că o parte dintre soldații însărcinați să fie figuranți au trebuit să fie rechemați. Acest lucru a dus la plângeri din partea unor lideri politici de rang înalt, care s-au întrebat de ce armata ar permite ca soldații să fie deturnați în plin Război Rece.

În plus, filmul a fost investigat pentru că ar fi putut obliga soldații să lucreze ca figuranți împotriva voinței lor.

Ce reușește The Longest Day să facă bine?

Rezumatul de bază al intrigii filmului „The Longest Day” este următorul: în zilele premergătoare debarcării din Ziua Z, asistăm la momentul în care comandantul suprem al forțelor aliate, generalul Dwight D. Eisenhower, dă undă verde pentru ca aliații să lanseze loviturile asupra Normandiei.

Pe măsură ce filmul avansează, vedem acțiunile puțin discutate ale celor care nu au fost implicați în debarcările de pe plajă, cum ar fi parașutiștii care au aterizat în zone cheie atât înainte, cât și după invazie, inclusiv planoarele britanice de la Pegasus Bridge și eforturile de sabotaj ale rezistenței franceze.

Telespectatorilor le este prezentată, de asemenea, partea germană a invaziei, un aspect esențial pentru care filmul este atât de renumit. Nu este o descriere unilaterală a Zilei Z, ci mai degrabă una atotcuprinzătoare. În ceea ce privește Wehrmachtul, aceasta include incertitudinea pe care o resimțeau oficialii cu privire la faptul că debarcarea din Normandia a fost invazia propriu-zisă sau dacă a fost o diversiune pentru a distrage atenția forțelor germane de la ținta reală, strâmtoarea Dover.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola