Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Telegrama secretă de susținere trimisă de SUA în Primul Război Mondial: „România va avea numai de câștigat și va ieși mândră și puternică din tratativele de pace”
Articole online

Telegrama secretă de susținere trimisă de SUA în Primul Război Mondial: „România va avea numai de câștigat și va ieși mândră și puternică din tratativele de pace”

Ucraina, anexare Basarabia

Telegrama secretă de susținere trimisă de SUA în Primul Război Mondial: „România va avea numai de câștigat și va ieși mândră și puternică din tratativele de pace”

La 17 august 1916, primul ministru român, Ionel Brătianu, a semnat tratatul de alianță cu Antanta. România s-a angajat să intre în război cel târziu la 28 august. Armata țării se afla deja într-un proces de mobilizare parțială, care avea să se transforme în mobilizare totală la 10 zile după semnarea acordului cu Antanta. La 27 august 1916, la ora 21:00, ministrul plenipotențiar român la Viena, Edgar Mavrocordat, a înmânat autorităților austro-ungare declarația de război a României.

În aceeași seară, la ora 22:30, vestea a fost comunicată împăratului Wilhelm al II-lea, care și-a pierdut cumpătul și a declarant în mod sarcastic că războiul era pierdut pentru Germania. Profitând de acest moment, armata română a intrat rapid în Transilvania, dar a fost surprinsă de o ofensivă a Puterilor Centrale în sudul țării. Acesta este momentul în care armata română a fost forțată să adopte poziții defensive, în timp ce trupele Puterilor Centrale s-au regrupat și au pătruns în România. Ca răspuns, SUA trimis o telegramă de sprijin autorităților române, în timpul Primului Război Mondial care făcea ravagii în Europa.

În 1914, SUA și-au proclamat neutralitatea

Această neutralitate avea să devină în curând favorabilă pentru Antanta. În următorii doi ani și jumătate, Statele Unite au fost treptat atrase în război de mai mulți factori, principalul fiind agresiunea submarină germană. În 1915, un submarin german a scufundat Lusitania, o navă britanică pe care au murit 128 de americani. Wilson a amenințat că va lua măsuri împotriva Germaniei, care s-a angajat atunci să nu mai atace navele comerciale. Dar problema a reapărut în martie 1916, când germanii au atacat un feribot francez, ucigând și cetățeni americani.

Cu toate acestea, Woodrow Wilson nu era dispus să păstreze neutralitatea Statelor Unite dacă provocările continue ale Puterilor Centrale deveneau prea periculoase pentru securitatea și interesele sale naționale. În discursul lui Wilson în calitate de candidat la președinție al Partidului Democrat (septembrie 1916), acesta a avertizat Germania că nu vor mai fi tolerate alte atacuri care vor duce la moartea cetățenilor americani.

Mesajul de susținere pentru Guvernul României

Mai jos regăsim telegrama trimisă de Statele Unite ale Americii cu mesajele de încurajare pentru România. Aceasta a fost interceptată de germani, care au făcut-o cunoscută austro-ungarilor. Telegrama, semnată de secretarul de stat american Robert Lansing, este adresată lui Charles Joseph Wopicka, ministru plenipotențiar la București la acea vreme:

„Reprezentantul Ministerului Imperial și Regal de Externe pe lângă Comandamentul Suprem al Armatei,

Baden, 3 Noiembrie

Ministrul Casei Imperiale și al Afacerilor Externe, Contele Andrassy.

Vă prezint copia unei traduceri în limba germană a notei trimise de secretarul de stat al SUA, Robert Lansing, guvernului român, precum și a tratatului încheiat între puterile Antantei și România, înainte ca aceasta din urmă să intre în război, la 17 august 1916.

Puteți asigura guvernul și poporul român că atitudinea Statelor Unite față de România nu s-a schimbat și că președinția noastră își va menține declarația asumată în toate punctele sale.

În numele guvernului Statelor Unite, pot să vă informez că integritatea, libertatea și independența României este o chestiune de onoare pentru Puterile Aliate. Noi recunoaștem și respectăm sacrificiile pe care România le-a făcut pentru Puterile Aliate. Armata română și-a vărsat sângele pentru cele mai înalte idealuri ale umanității.

Poporul român nu ar trebui să se îndoiască de faptul că aliații săi vor respecta pe deplin aspirațiile naționale ale României, în conformitate cu convenția din 4/17 august 1916. Nu va exista nicio pierdere de teritoriu românesc în favoarea Bulgariei. Cel care susține asemenea aberații nu a luat în considerare ceea ce înseamnă pentru noi principiile îndatoririlor onorabile. România va avea numai de câștigat și va ieși mândră și puternică din tratativele de pace.”

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola