Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Primele supernove ar fi inundat universul timpuriu cu apă. Cum a apărut viața la doar 100 de milioane de ani după Big Bang
Articole online

Primele supernove ar fi inundat universul timpuriu cu apă. Cum a apărut viața la doar 100 de milioane de ani după Big Bang

viața, explozie stelară

Un nou studiu sugerează că „moartea explozivă” a primelor stele din univers a creat cantități surprinzătoare de apă care ar fi putut declanșa viața extraterestră în primele galaxii.

Noua teorie a cercetătorilor

Noile simulări sugerează că, atunci când primele stele ale cosmosului au explodat în supernove spectaculoase, este posibil ca acestea să fi eliberat cantități uriașe de apă care au inundat universul timpuriu și, posibil, să fi făcut posibilă viața la doar milioane de ani după Big Bang.

Cu toate acestea, această teorie intră în conflict cu înțelegerea noastră actuală a evoluției cosmice și va fi extrem de dificil de demonstrat.

Apa este unul dintre cei mai abundenți compuși din univers, potrivit NASA. În afară de Pământ, astronomii au găsit apă în mai multe locuri din sistemul solar, inclusiv împrăștiată deasupra și sub suprafața planetei Marte, în interiorul calotei glaciare a planetei Mercur, în jurul carapacei cometelor și îngropată în oceane subterane pe mai multe luni importante. În afara vecinătății noastre cosmice, cercetătorii au detectat apă și pe exoplanete îndepărtate și în norii masivi de gaz interstelar care străbat Calea Lactee.

Până acum, oamenii de știință au presupus că toată această apă s-a acumulat treptat, de-a lungul a miliarde de ani, pe măsură ce hidrogenul, cel mai abundent element din univers, s-a combinat cu oxigenul care a fost forjat în inima stelelor și expulzat prin supernove. Dar în noul studiu, încărcat la 9 ianuarie pe serverul de preprinturi arXiv, cercetătorii au simulat moartea explozivă a unor stele timpurii gigantice și cu o durată scurtă de viață – care aveau fiecare o masă echivalentă cu aproximativ 200 de sori – și au descoperit că acestea ar putea crea condițiile necesare pentru ca apa să prindă formă.

viața, explozie stelară

Apa provenită din aceste explozii stelare s-ar fi format probabil în inima norilor denși de hidrogen, oxigen și alte elemente

Este posibil să fi avut concentrații de până la 30 de ori mai mari decât apa observată plutind în spațiul interstelar din cadrul Căii Lactee, au scris cercetătorii în studiu, care nu a fost încă revizuit de colegi.

Dacă sunt corecte, noile descoperiri ar avea implicații majore pentru înțelegerea de către oamenii de știință a evoluției galaxiilor și a vieții extraterestre.

„Pe lângă faptul că dezvăluie că un ingredient primar pentru viață era deja prezent în univers între 100 de milioane și 200 de milioane de ani după Big Bang, simulările noastre arată că apa a fost probabil o componentă cheie a primelor galaxii”, au scris cercetătorii.

Incertitudinea cosmicului timpuriu și cum a apărut viața

Una dintre cele mai mari probleme ale noului studiu este că oamenii de știință nu au observat niciodată în mod direct una dintre stelele timpurii pe care cercetătorii le modelează, cunoscute sub numele de stele din populația III. În schimb, cercetătorii au observat doar indirect câteva dintre aceste pioniere stelare prin analizarea stelelor care au luat naștere din rămășițele lor, astfel încât încă nu se știe cu certitudine cum erau ele cu adevărat.

Dacă a existat apă din abundență în universul timpuriu, aceasta ar sugera, de asemenea, că ceea ce cunoaștem drept cosmos ar fi trebuit să acumuleze mult mai multă apă decât vedem în prezent în mediul nostru.

O explicație pentru acest lucru, care a fost avansată de alți oameni de știință, este că universul a trecut printr-o perioadă de uscare în timpul căreia s-au pierdut cantități mari de apă, potrivit Live Science. Cu toate acestea, nu este clar care ar fi putut fi cauza acestui eveniment.
„Există, de asemenea, faptul că, deși apa s-a format devreme, este posibil ca ionizarea și alte procese astrofizice să fi destrămat multe dintre aceste molecule”, a raportat Universe Today, ceea ce înseamnă că apa provenită de la primele supernove ar fi putut avea o viață scurtă.

Deși apa este un ingredient cheie pentru viața pe Pământ, nu există nici o garanție că prezența sa în universul timpuriu ar fi făcut viața extraterestră mai probabilă.

Registration

Aici iti poti reseta parola