Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA au distrus oficial ultimul stoc de arme chimice pe care îl mai aveau în dotare
Articole online

SUA au distrus oficial ultimul stoc de arme chimice pe care îl mai aveau în dotare

arme chimice

SUA au distrus oficial ultimul stoc de arme chimice pe care îl mai aveau în dotare

Potrivit guvernului, armele au fost eliminate atât la depozitul chimic Pueblo Chemical Depot (PCD) al armatei americane din Colorado, cât și la Blue Grass Army Depot (BGAD) din estul statului Kentucky.

Potrivit unei declarații publicate de Casa Albă, lucrătorii de la Blue Grass Army Depot au distrus 51.000 de rachete M55 umplute cu sarin, un agent neurotoxic GB, în timp ce cei de la US Army Pueblo Chemical Depot au neutralizat aproximativ 2.600 de tone de agent veziculos muștar.

„Timp de peste 30 de ani, Statele Unite au lucrat neobosit pentru a elimina stocul de arme chimice”, a declarat președintele american Joe Biden în comunicat:

„Astăzi (12 iulie), sunt mândru să anunț că Statele Unite au distrus în condiții de siguranță ultima muniție din acest stoc – aducându-ne cu un pas mai aproape de o lume liberă de ororile armelor chimice.”

Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a împărtășit aceste sentimente într-o declarație separată, spunând:

„Armele chimice sunt responsabile pentru unele dintre cele mai îngrozitoare episoade de pierderi umane. Deși utilizarea acestor agenți mortali va fi întotdeauna o pată în istorie, astăzi națiunea noastră și-a îndeplinit în sfârșit promisiunea de a ne scăpa arsenalul de acest rău.”

Armele chimice au debutat pentru prima dată pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial

Deși francezii au fost primii care au folosit gaze lacrimogene neletale, care au fost ulterior adoptate în masă de germani, aceștia din urmă au fost cei care au utilizat primul agent mortal, clorul. Se estimează că aproximativ 100.000 de victime au fost provocate de războiul chimic în timpul conflictului, iar, de atunci, aproximativ un milion au fost cauzate de utilizarea acestuia, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Utilizarea armelor chimice a fost în cele din urmă interzisă prin Protocolul de la Geneva. În ciuda acestui fapt, țările au continuat să își depoziteze propriile rezerve – și anume, până la semnarea Convenției privind armele chimice în 1997. În total, 193 de națiuni au semnat-o, singurele care nu și-au adăugat numele fiind Coreea de Nord, Egiptul și Sudanul de Sud. Israelul a semnat tratatul, dar nu l-a ratificat.

Potrivit Associated Press, rachetele adăpostite în Kentucky se aflau la Depozitul militar Blue Grass încă din anii 1940. Cei aflați la Depozitul chimic Pueblo al armatei americane au început în 2016 lucrările de distrugere a armelor chimice de pe amplasament, care, la un moment dat, au adunat peste 780.000. Până la 22 iunie 2023, ei și-au încheiat sarcina.

„Astăzi – în timp ce marcăm această etapă semnificativă – trebuie, de asemenea, să ne reînnoim angajamentul de a ne forja un viitor fără arme chimice„, a adăugat Biden în declarația Casei Albe. „Continui să încurajez națiunile rămase să se alăture Convenției privind armele chimice, astfel încât interzicerea globală a armelor chimice să își poată atinge potențialul maxim.”

Potrivit Associated Press, SUA dețineau un stoc care acumula peste 30.000 de tone până la sfârșitul Războiului Rece. Acum că a fost distrus, se va lucra la decontaminarea și demolarea celor două situri din Kentucky și Colorado. Se crede că acesta va fi un efort de doi-trei ani, care va costa între 2 și 3 miliarde de dolari.

Registration

Aici iti poti reseta parola