Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA ar trebui să-și ceară scuze pentru istoria intervențiilor sale în America Latină! Inițiativă pentru declasificarea informațiilor CIA
Articole online

SUA ar trebui să-și ceară scuze pentru istoria intervențiilor sale în America Latină! Inițiativă pentru declasificarea informațiilor CIA

Alexandria Ocasio-Cortez

SUA ar trebui să-și ceară scuze pentru istoria intervențiilor sale în America Latină! Inițiativă pentru declasificarea informațiilor CIA

Într-un interviu acordat publicației The Guardian, democrata din New York – care s-a întors din Chile cu câteva zile înainte de aniversarea a 50 de ani de la lovitura de stat din Chile din 1973, când președintele socialist democratic Salvador Allende a fost înlăturat de la putere – a vorbit în detaliu despre rolul Americii în regiune și a susținut că SUA trebuie să se împace cu greșelile din trecut pentru a putea merge mai departe cu relații diplomatice mai productive, după cum relatează și Insider

„Cred că datorăm statului Chile, și nu doar Chile, ci multor state din acea regiune, scuze”, a declarat Ocasio-Cortez pentru publicație. „Nu cred că aceste scuze indică slăbiciune; cred că indică o dorință de a ne întâlni cu partenerii noștri din emisferă cu respect.”

„Este foarte greu pentru noi să mergem înainte când există o lipsă de încredere din cauza greșelilor din trecut”, a continuat ea. „Primul pas în acest sens este recunoașterea și afirmarea faptului că dorim să abordăm această regiune în spiritul respectului reciproc și cred că acest lucru este nou și este istoric.”

De generații întregi, SUA au avut un rol important în încercarea de a înlătura guvernele socialiste din regiune

Statele Unite au jucat un rol important în loviturile de stat care au dus la înlăturarea președintelui guatemalez Jacobo Árbenz și a președintelui brazilian João Goulart în anii 1950 și 1960, iar liderii americani au căutat mult timp să îl înlăture de la putere pe fostul președinte cubanez Fidel Castro. (Castro a fost prim-ministru al Cubei din 1959 până în 1976 și președinte al țării din 1976 până în 2008).

Ocasio-Cortez a declarat pentru The Guardian că este esențial ca SUA să reflecteze asupra deciziilor sale anterioare de a răsturna guvernele pe care le considera amenințări:

„America Latină, cred, datorită proximității sale, a fost absolut unică în intervenționismul american în timpul Războiului Rece, iar acest lucru s-a întâmplat sub conducerea [secretarului de stat] Henry Kissinger și a președintelui Nixon”, a declarat aceasta.

„Cred că o mare parte din America Latină se luptă încă foarte mult în prezent cu consecințele loviturilor de stat care au fost susținute de Statele Unite, cu Operațiunea Condor, pe care Henry Kissinger a ajutat în mare măsură să o conducă”, a continuat ea. „Ceea ce vedem sunt ramificațiile deceniilor acestor politici și modul în care acestea modelează astăzi relațiile dintre SUA și America Latină, cred că în primul rând în jurul încrederii.”

Ocasio-Cortez a făcut parte dintr-o delegație a Congresului care a călătorit recent în Brazilia și Columbia, pe lângă Chile, cu scopul de a crea o relație pozitivă în regiune.

„Am transmis un mesaj nu de paternalism sau de consecințe sau de a le spune oamenilor ce să facă, ci de a spune cu adevărat că suntem aici pentru a reseta această relație într-o nouă lumină”, a declarat ea pentru The Guardian.

Ocasio-Cortez a încercat să declasifice documente care ar putea oferi mai multe informații despre rolul CIA în lovitura de stat din Chile din 1973, care a dus la instaurarea regimului brutal al lui Augusto Pinochet.

„Primul element este doar o recunoaștere”, a spus ea. „Nu suntem nici măcar în punctul în care să ne cerem scuze pentru că nu am ajuns la o recunoaștere și de aceea cred că declasificarea acestor documente va fi atât de importantă pentru relația noastră cu Chile, precum și pentru recunoașterea mișcărilor de dreapta unificate pe care SUA le-a exportat în mod istoric în America Latină.”

Registration

Aici iti poti reseta parola