Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Spion pentru opt servicii, Aurel Decei este răpit de Securitate de la Berlin și aruncat în temnițele comuniste
Articole online

Spion pentru opt servicii, Aurel Decei este răpit de Securitate de la Berlin și aruncat în temnițele comuniste

Turcii, și nu numai ei, îi erau recunoscători. Decei credea că face o treaba anticomunistă.

La 19 august 1955, când conducerea Securității hotărăște să-i deschidă un dosar individual de supraveghere, se arăta că Aurel Decei a fost tot timpul cât a stat la Istanbul de un real folos României:

„A dat un neprecupețit ajutor tuturor funcționarilor din SSI fără nici o rezervă și fără nici un avantaj personal. Are cele mai bune legături de prietenie în Turcia, fiind și cel mai vechi și cunoscându-le limba și istoria.

A colaborat și colaborează la „Enciclopedia turcă”. Grație lui au apărut în mai multe gazete articole foarte bune la adresa României.

El însuși a ținut conferințe cu proiecțiuni cinematografice în față presei și autorităților din Istanbul. A publicat mai multe articole de presă semnate și nesemnate în ziarele turcești cu privire la România”.

Totuși, Securitatea adunase foarte multe elemente împotriva lui Decei. Paralel cu colaborarea cu serviciile speciale turce, fuseseră detectate contactele lui Decei cu Intelligence Service-ul britanic, mai precis cu șefii acestuia pentru Balcani, De Chastelain și Dorah.

De parcă acest lucru nu era suficient să mobilizeze toată vigilența securiștilor, din februarie 1956, Decei a început să lucreze și pentru serviciile secrete japoneze.

El furniza diplomaților niponi informații despre ierarhia comunistă, producția comercială și petrolul românesc, pentru care primea bani buni. De la refugiații greci reîntorși la Atena a aflat de comerțul cu arme din România prin comunitățile grecești. Foarte interesat s-a arătat Decei de soarta emigranților evrei, tranzitanți prin Istanbul.

Ei reprezentau un izvor extrem de bogat de informații. Unii activasera la cele mai înalte nivele ale regimului comunist și aveau ce să povestească.

Occidentul află astfel despre sechestrarea și anchetarea tuturor diplomaților la venirea comunistei Ana Pauker în fruntea Ministerului de Externe. Anchetă era condusă de comunistul Iosif Fierlinger, fost ofițer de Siguranță.

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7

Registration

Aici iti poti reseta parola