Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Mort pe 24 aprilie. Spion pentru opt servicii, Aurel Decei este răpit de Securitate din Berlin și băgat în temnițele comuniste
Articole online

Mort pe 24 aprilie. Spion pentru opt servicii, Aurel Decei este răpit de Securitate din Berlin și băgat în temnițele comuniste

Istoricul Aurel Decei era dăruit cu o minte strălucită, cu o memorie excepțională, vorbitor de numeroase limbi străine (între care turcă, engleză, franceză, persană, arabă etc).

Se știe doar că la 22 decembrie 1957 profesorul se află în România, deținut la „Cerchez”, o casă conspirativă a Securității. Doi ani a fost chinuit Aurel Decei în interogatorii interminabile.

Agentul român „Gheorghe”, a folosit pașaportul lui Decei, cu fotografia schimbată, pentru a intra în Turcia și a recupera unele lucruri și documente din casă profesorului.

Anchetatorii l-au stors pe Decei și-au ajuns la concluzia că distinsul orientalist fusese agent activ a opt servicii de spionaj internaționale. Ziarele lumii titrau: „Președintele românilor liberi din Turcia răpit de agenții comuniști de dicolo de cortina de fier”.

La 15 februarie 1960, după ce a fost „scuturat” de tot ce știa și de ce nu știa, Aurel Decei a fost condamnat la moarte. După ce Colegiul Militar i-a respins recursul, Decei a semnat un memoriu lacrimogen înaintat tartorului poliției politice Alexandru Drăghici.

Prezidiul Marii Adunări Naționale i-a comutat pedeapsa în 25 de ani de muncă silnică. A stat doar patru ani după gratii, după care a fost eliberat în august 1964. Semnase însă un legământ că s-a repatriat de bună voie și că pentru greșelile din trecut a fost pedepsit.

Era bolnav, dar s-a grăbit să ajungă în satul natal, Gura Râului. În cele din urmă a ajuns să lucreze la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”.  A părăsit această lume la 24 aprilie 1976. Se născuse în 1905.

 

Sursa: Ioan Opriș, „Aurel Decei sau destinul disperării”; Teșu Solomovici, „Enigma Aurel Decei, sau implicarea istoricului în spionaj”

 

 

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7

Registration

Aici iti poti reseta parola