Evenimentul Istoric > Articole online > Şapca lui Ceauşescu valorează milioane de euro. De ce era vestită în Epoca de Aur?
Articole online

Şapca lui Ceauşescu valorează milioane de euro. De ce era vestită în Epoca de Aur?

În urmă cu aproape doi ani, faimoasa clădire din Cluj, cunoscută drept Șapca lui Ceaușescu, a fost scoasă la vânzare pentru aproape 3,25 milioane de euro.

„La fața locului, acum, Șapca lui Ceaușescu se prezintă foarte românește: la primul nivel, aflat chiar în «groapa» din Mărăști, e un showroom de instalații sanitare; la nivelul de mai sus – un mare magazin chinezesc, iar la nivelul străzii Aurel Vlaicu urci mai multe scări ca, la nivelul la care ar fi trebuit să fie milițienii, acum să funcționeze un… salon de bronzat”, notau jurnaliştii de la actualdecluj.ro în 2018.

De ce a fost construită, de fapt, Șapca lui Ceaușescu? Se pare că nu mulţi aveau habar că a fost ridicată pentru a fi folosită ca post milițienesc. Totuşi, o eroare de proiectare a făcut ca acesta să fie inutil.  

Asta nu a constituit neapărat o problemă când a fost vorba despre vânzarea clădirii de 5.200 metri pătraţi şi care a fost împărţită pe 5 niveluri.

„În anul 2016 clădirea a fost reabilitată termic în totalitate – înlocuire tâmplărie, termosistem, iluminat pe led, centrale termice în condensație”, se arăta în anunțul de vânzare, care mai preciza că spațiul fusese închiriat în proporție de 80%.

Reprezentanţii Ministerul de Interne din Epoca de Aur au refuzat la acea vreme să semneze recepţionare clădirii, astfel că ea  s-a transformat într-un bar. „Miliția a folosit, pentru multă vreme, puncte de control amplasate în Luna, Feleacu și Apahida. Cel din Luna, aflat de fapt la intersecție pe drumul european DN1E60 – cel mai periculos drum din Cluj – poate fi observat și acum, chiar dacă e nefuncțional și dărăpănat”, au completat jurnaliştii clujeni despre Șapca lui Ceaușescu, proiectată de arhitectul Nicolae Neamțu.

Ce a aflat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, Daniel Graur, despre Şapca lui Ceauşescu? „În urma discuțiilor pe care le-am purtat cu colegii noștri care lucrau la acea vreme și care acum sunt pensionari am putut afla faptul că pe la mijlocul anilor 1980 s-a pus problema ca acea clădire cunoscută de clujeni sub denumirea Șapca lui Ceaușescu să fie folosită ca post de control rutier.

Conducerea Inspectoratului de Poliție de la acea vreme a decis împreună cu autoritățile că nu e oportună preluarea clădirii de către Inspectorat pentru această funcție întrucât nu era plasată corespunzător pentru utilitatea la care ea era gândită. Așa se face că nu a fost preluată, ea nu a ajuns niciodată în proprietatea Ministerului de Interne de la acea vreme și a Poliției clujene.

Pentru acest lucru s-au construit apoi posturile de control de la Apahida, din Feleacu și de la Luna. Din păcate acestea nu mai există. Mai e vizibil pe DN1 doar postul de Poliție de la Luna. Nu era corespunzătoare din punctul de vedere al amplasării strategice.

Posturile de control era necesar să fie amplaste în zone în care să nu poată fi ocolite de persoane certate cu legea iar acest post, din poziția în care ar fi fost plasat, putea fi foarte ușor evitat și astfel utilitatea lui devenea extrem de scăzută.”

sursa: actualdecluj.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola