Rusia a renunțat la planul său de a bloca exporturile de alimente care pleacă din Ucraina
Președintele turc Tayyip Erdogan, care a ajutat la medierea acordului împreună cu ONU, a declarat că Rusia a informat, de asemenea, Turcia că operațiunile vor fi reluate miercuri la prânz, potrivit Reuters.
„Datorită implicării organizației internaționale, precum și a asistenței Turciei, am reușit să obținem garanțiile scrise necesare din partea Ucrainei de a nu folosi coridorul umanitar și porturile ucrainene … pentru acțiuni militare împotriva Federației Ruse”, se arată în declarație.
Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea Insider pentru comentarii.
Acordul istoric privind cerealele dintre Moscova și Kiev, care a fost intermediat în iulie, a fost conceput pentru ca produsele agricole, inclusiv cerealele, să poată ieși din Ucraina, care este un important producător de alimente, pe fondul războiului.
Însă, în weekend, Rusia a declarat că va înceta implicarea sa în acest acord pentru un „termen nedeterminat”, după ceea ce a declarat că a fost un atac cu drone ucrainene asupra navelor militare rusești din orașul-port Sevastopol din Crimeea.
Fără a furniza dovezi, oficialii ruși au declarat că nu pot „garanta siguranța navelor civile” după acest atac. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat mișcarea drept „destul de previzibilă”.
Dar, în ciuda retragerii țării, un oficial al ONU a declarat marți că vor continua planurile de a permite navelor autorizate să părăsească Ucraina.
Marți, trei nave de marfă care transportau porumb, grâu și ulei de floarea-soarelui au fost urmărite plecând din porturile ucrainene și călătorind spre Istanbul, a declarat Ismini Palla, o purtătoare de cuvânt a ONU, adăugând că Moscova a fost notificată cu privire la aceste plecări.
Aproximativ 40% din livrările mondiale de grâu provin din Ucraina, care este adesea numită „grânarul Europei”.
Acordul este esențial pentru a atenua criza alimentară globală cauzată de conflict, deoarece alimentele din Ucraina sunt exportate în întreaga lume, inclusiv către națiunile afectate de secetă, ca parte a programelor de ajutorare.
Programul alimentar mondial a avertizat la începutul acestui an că invazia Rusiei ar putea duce la o „catastrofă a foametei” dacă nu se va încheia un astfel de acord privind exportul de alimente.