India oprește exportul
India a interzis exporturile de grâu cu efect imediat, declarând că securitatea alimentară a națiunii este amenințată din cauza valurilor de căldură care au afectat recoltele și a perturbărilor pieței de cereale din regiuneaMării Negre.
Anunțul a fost publicat vineri în Monitorul Guvernului de către Direcția Comerțului Exterior. În textul hotărârii se menționează clar: „există o creștere bruscă a prețurilor la alimente ale grâului la nivel mondial, care rezultă din mulți factori. Ca urmare, securitatea alimentară a Indiei, a țărilor vecine și a altor țări vulnerabile este în pericol”.
India a spus că este încă angajată să exporte grâu către „țările învecinate și alte țări vulnerabile în curs de dezvoltare, care sunt afectate negativ de schimbările bruște de pe piața globală a grâului și nu pot avea acces la provizii adecvate de grâu”.
Inflația alimentară va atinge noi recorduri
Măsura luată de cel de al doilea mare producător de grâu din lume vine pe măsură ce protecționismul alimentar se extinde la nivel mondial. Multe țări limitează sau restricționează exporturile de produse alimentare de bază pentru a ține sub control prețurile interne.
Se așteaptă, ca urmare, ca toate contractele futures pe grâu să crească duminică seara și să contribuie la un nivel record al inflației alimentare. Afectate vor fi, în primul rând, economiile de piață emergente. Prețurile ridicate la alimente au dus deja la revolte în mai multe țări, cel mai recenty exemplu fiind Sri Lanka.
Interdicția nu este o surpriză, India a luat în calcul ideea impunerii de restricții comerciale deoarece valurile de căldură au afectat producția de grâu.
Producția de grâu din acest an este de așteptat să scadă după ce a crescut timp de o jumătate de deceniu. Și alte țări producătoare de grâu vor înregistra scăderi de producție până la sfârșitul sezonului de vegetație și ar putea exacerba scăderea producției globale de grâu.
„Avem acum un mediu în care un alt furnizor dispare din fluxurile comerciale globale”, a declarat Andrew Whitelaw, analist de cereale la Thomas Elder Markets, cu sediul în Melbourne, pentru Bloomberg. „Lumea începe să experimenteze o mare lipsă de grâu”, a adăugat el.
Un dealer de mărfuri din Mumbai declarat pentru Reuters că interdicția este „șocantă”. Comerciantul a adăugat: „Ne așteptam la reduceri ale exporturilor după 2-3 luni, dar se pare că cifrele inflației au făcut guvernul să se răzgândească”, relatează zerohedge.com.
Dacă adăugăm protecționismul din ce în ce mai răspândit la nivel global pe lista problemelor, haosul de pe piețele alimentare globale e ușor de înțeles. Iar dacă țările producătoare de alimente continuă să impună restricții la exportul alimentelor, criza ar putea provoca mari convulsii sociale.