Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Kremlinul, acuzat de „înarmare a alimentelor” în cazul opririi acordului privind cerealele din Ucraina
Articole online

Kremlinul, acuzat de „înarmare a alimentelor” în cazul opririi acordului privind cerealele din Ucraina

cereale

Kremlinul, acuzat de „înarmare a alimentelor” în cazul opririi acordului privind cerealele din Ucraina

Statele Unite au acuzat Moscova de „înarmarea alimentelor” prin suspendarea participării sale la acordul care permite transportul de cereale să părăsească porturile Ucrainei, potrivit informațiilor Politico.

ONU și Turcia, care a intermediat acordul în vară, au declarat duminică că poartă discuții pentru a încerca să readucă Rusia în acord. Ankara a declarat într-un tweet că ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, „s-a întâlnit cu omologii săi” cu privire la această situație.

Secretarul general al ONU, António Guterres, este angajat în „contacte intense” menite să readucă Rusia în acord, a declarat duminică organizația, după ce Kremlinul a declarat sâmbătă că oprește acordul pentru o „perioadă nedeterminată”, citând un atac asupra unei baze din Crimeea ocupată, pe care Rusia l-a atribuit Ucrainei.

Acordul privind exportul de cereale, conceput pentru a se asigura că produsele agricole ucrainene pot ajunge pe piețele internaționale, este considerat esențial pentru securitatea alimentară globală, având în vedere rolul Ucrainei ca producător major de produse alimentare.

„Orice act al Rusiei de a întrerupe aceste exporturi critice de cereale este, în esență, o declarație potrivit căreia oamenii și familiile din întreaga lume ar trebui să plătească mai mult pentru alimente sau să sufere de foame”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-o declarație făcută sâmbătă târziu. „Prin suspendarea acestui aranjament, Rusia transformă din nou alimentele în arme în războiul pe care l-a început”.

Președintele SUA, Joe Biden, a calificat mișcarea Rusiei drept „pur și simplu scandaloasă”

„Va crește foametea”, a declarat Biden reporterilor din Delaware sâmbătă.

Ambasadorul Rusiei în SUA a criticat duminică Washingtonul pentru reacția sa la decizia Moscovei și a reiterat afirmațiile nefondate potrivit cărora agenți britanici au fost implicați într-un atac cu drone asupra flotei rusești din portul Sevastopol din Crimeea, situat în Marea Neagră, sâmbătă.

„Reacția Washingtonului la atacul terorist asupra portului Sevastopol este cu adevărat scandaloasă”, a declarat ambasadorul Anatoli Antonov pe Telegram.

SUA și UE i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin să revină asupra deciziei privind grânarul din Marea Neagră.

„Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul de la Marea Neagră pune în pericol principala rută de export de cereale și îngrășăminte atât de necesare pentru a face față crizei alimentare globale provocate de războiul său împotriva Ucrainei”, a declarat Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, într-un tweet.

Centrul Comun de Coordonare – organismul înființat de ONU, Turcia, Rusia și Ucraina pentru a coordona exporturile de produse alimentare din porturile ucrainene – a declarat că „discută următorii pași” în urma deciziei Moscovei de a opri acordul privind Marea Neagră. Cel puțin 10 nave,  așteaptă să intre în coridorul umanitar stabilit de CCM, a declarat centrul sâmbătă târziu.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Moscova a „agravat în mod deliberat” criza alimentară încă din septembrie. „Aceasta este o intenție absolut transparentă a Rusiei de a readuce amenințarea foametei pe scară largă în Africa și Asia”, a spus el.

„Din septembrie până astăzi, 176 de vase s-au adunat deja în coridorul de cereale„, a declarat Zelenski în discursul său nocturn de sâmbătă. Unele nave așteaptă de mai bine de trei săptămâni, a spus el.

Zelenski a cerut un „răspuns internațional puternic” la demersul Kremlinului, precizând ONU și „în special” G20. „Cum poate Rusia să se afle printre membrii G20 dacă lucrează în mod deliberat pentru înfometare pe mai multe continente? Este un nonsens”, a declarat acesta.

Polonia a calificat demersul Kremlinului drept „încă o dovadă că Moscova nu este dispusă să respecte niciun acord internațional”.

„Polonia, împreună cu partenerii săi din UE, este pregătită să lucreze în continuare pentru a ajuta Ucraina și pe cei care au nevoie să transporte bunuri esențiale”, a declarat ministerul polonez de externe într-un tweet de duminică.

Registration

Aici iti poti reseta parola