Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Raport: Statele Unite nu ar trebui să ia în considerare nicio garanție de securitate pentru Ucraina
Articole online

Raport: Statele Unite nu ar trebui să ia în considerare nicio garanție de securitate pentru Ucraina

război

Raport: Statele Unite nu ar trebui să ia în considerare nicio garanție de securitate pentru Ucraina

„Ofensiva ucraineană a produs până acum câștiguri minime și i-a alarmat pe unii susținători care se tem că administrația de la Kiev ar putea pierde sprijinul Occidentului dacă operațiunea de alungare a Rusiei de pe teritoriul ucrainean eșuează. Având în vedere că săptămâna aceasta are loc summitul NATO, Zelenski s-ar putea simți presat să producă rezultate tangibile pe câmpul de luptă și este posibil să ordone o creștere majoră a amplorii ofensivei sale, după cum relatează Insider

Zelenski ar putea crede că trebuie să recupereze o mare parte din teritoriul ocupat sau să obțină o victorie impresionantă – altfel, liderii NATO ar putea ajunge la concluzia că a sosit momentul să încurajeze Ucraina să caute o soluție negociată cu Rusia. Lăsând la o parte dorințele și motivațiile, sarcina tactică pe care Zelenski a dat-o militarilor săi este mult mai dificilă decât se crede în mod obișnuit.

The New York Times a publicat o nouă analiză detaliată a barierelor defensive ridicate de Rusia pe teritoriul ucrainean pe care îl ocupă și pune în evidență dificultatea pe care orice forță militară ar avea-o în a cuceri chiar și Tokmak, un oraș aflat la 15 mile de actuala linie de front – care, după cum arată grafic analiza, s-a deplasat doar aproximativ 2 mile de la 4 iunie.

Așa cum am descris anterior în detaliu, această porțiune de 3 km este doar ceea ce rușii numesc zona de securitate; părțile cu adevărat dificile ale sistemului defensiv se află în fața avansului ucrainean. Într-o recentă conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a încercat să atenueze așteptările privind o victorie rapidă a Ucrainei, subliniind dificultățile cu care se confruntă trupele lui Zelensky.

Kirby a declarat că ofensiva „merge mai încet” decât se așteptau unii

Principalul motiv a fost că „rușii au investit mult în ultimele șase, opt luni în ceea ce privește capacitățile defensive. În unele cazuri, liniile lor defensive sunt de trei adâncimi. Și prin „trei adâncimi” nu mă refer doar la un metru. Vreau să spun, la kilometri și kilometri și kilometri adâncime”.

Se pare că Ucraina a masat trupe în cel puțin trei zone din spatele actualelor linii de front și pare pregătită să lanseze un asalt major în orice moment, probabil pentru a produce un rezultat teritorial tangibil.

Liderii occidentali – și liderii americani, în special – nu trebuie să se lase distrași de nicio acțiune tactică și, în schimb, să rămână concentrați asupra problemelor de importanță strategică, mai ales când vine vorba de considerații privind extinderea apartenenței la NATO sau garanții de securitate sub orice formă. Știm deja, din documentele scurse la începutul acestui an, că liderii de rang înalt cred în mod privat că ofensiva ucraineană se va împotmoli într-un impas.

În primul rând, orice considerație privind extinderea unei garanții de securitate – pentru orice națiune, nu doar pentru Ucraina – trebuie să includă un beneficiu pentru țara noastră. În mod clar, forțele convenționale rusești nu reprezintă un risc pentru securitatea națională americană. Indiferent dacă Ucraina câștigă războiul sau suferă o înfrângere, securitatea noastră ar rămâne la fel de sigură.

Un lucru pe care aceste 16 luni de război l-au dovedit în mod grafic este că armata rusă nu este capabilă să mărșăluiască asupra unui singur stat NATO, cu atât mai puțin să ia cu asalt întreaga alianță de 31 de membri. Evenimentele legate de rebeliunea eșuată a lui Prigozhin nu fac decât să evidențieze și mai mult limitele rusești. Cel mai probabil, acest război va fi în cele din urmă rezolvat printr-un fel de acord negociat în care nici Rusia, nici Ucraina nu vor fi pe deplin victorioase pe câmpul de luptă.

Având în vedere geografia și istoria, Rusia va rămâne un risc potențial pentru Ucraina, indiferent de condițiile care vor pune capăt în cele din urmă conflictului. Ar fi extrem de imprudent să se extindă orice formă de garanție de securitate pentru Kiev care ar lega securitatea națională americană de o relație transfrontalieră volatilă între Rusia și Ucraina, care ar putea, în orice moment, să se transforme în noi lupte. Respectarea unei promisiuni de a apăra Ucraina în viitor ar putea pune SUA față în față cu posibilitatea foarte reală a unui schimb nuclear.

Indiferent ce se întâmplă cu actuala ofensivă a lui Zelenski – victorie, înfrângere sau egalitate – Statele Unite nu ar trebui să ia în considerare nicio garanție de securitate pentru Ucraina. Putem continua să le furnizăm mijloace pentru a se apăra singuri, să sprijinim neutralitatea armată sau alte mijloace de sprijin. Ceea ce nu ar trebui să facem niciodată, însă, este să ne punem propria țară într-o poziție în care să renunțăm la securitatea noastră în speranța de a apăra o alta. În cele din urmă, nu am ajuta nici Ucraina, nici America.”

Daniel L. Davis este membru senior al organizației Defense Priorities și fost locotenent-colonel în armata americană, care a fost trimis de patru ori în zone de luptă.

Registration

Aici iti poti reseta parola