Evenimentul Istoric > Articole online > Puştiul evreu care a fost timp de nouă ani vecin cu Hitler
Articole online

Puştiul evreu care a fost timp de nouă ani vecin cu Hitler

De la fereastra sa, Edgar, care era nepotul celebrului Lion Feuchtwanger, putea vedea imensul apartament situat la etajul 3 al clădirii din Prinzregenstrasse nr. 16 din München în care se mutase Hitler.

Puştiul evreu a trăit timp de nouă ani vizavi de dictatorul nazist până în 1938, când familia lui a fugit din Germania. Din această experienţă s-a născut o carte, Vecinul meu, Hitler, apărută şi în traducere română.

Astăzi, Edgar Feuchtwanger are 94 de ani şi trăieşte într-un sătuc din Anglia, după ce a fost treizeci de ani profesor de istorie la Southampton. Vizitat de un reporter al New York Times, Feuchtwanger i-a arătat acestuia caietele de şcoală pline cu teme patriotice sau de omagii la adresa Führerului.

El a povestit că în cartierul în care a copilărit era plin de lideri nazişti. În drum spre şcoală, trecea pe lângă vila fotografului oficial al lui Hitler, Heinrich Hoffmann. Uneori, îl vedea pe Hitler însuşi şezând pe un şezlong în grădină. Ceva mai încolo se afla locuinţa lui Ernst Röhm, cel care conducea aripa paramilitară a partidului nazist.

„Acest om este adesea uitat astăzi. Însă pe atunci era numărul 2 în Reich, singurul căruia Hitler i se adresa cu respect. Iar el nu îl numea «Führer» ci îl tutuia”, îşi aminteşte Feuchtwanger.

Când Röhm a fost arestat de Hitler personal pe 30 iunie 1934, tânărul Feuchtwanger a văzut cortegiul de maşini şi de soldaţi SS trecând pe sub fereastra sa.

Prima întâlnire cu Hitler s-a petrecut când micul evreu avea 8 ani. Plecase cu doica sa la cumpărături. Trecând pe lângă casa conducătorului, acesta tocmai ieşea, iar lumea striga „Heil Hitler”. Acesta l-a privit pe doică şi pe copil „cu bunăvoinţă”. „Dacă ar fi ştiut cine sunt, lucrurile ar fi stat altfel.”

Pentru că tatăl lui Edgar Feuchtwanger conducea o editură prosperă pe care Hitler o cunoştea. Cum activitatea acesteia mergea bine, el îl vedea ca pe „evreul care a reuşit”. În 1936, legile regimului l-au obligat să se retragă din afaceri.

În 1933, într-unul din caietele sale, Feuchtwanger desenase o svastică care acopereau secera şi ciocanul comuniste. El spune că profesorul său era încântat de faptul că naziştii preluaseră puterea.

În 1934, Edgar lipeşte într-un caiet fotografia lui Hitler cu vulturul nazist şi svastica pentru a sărbători a 45-a aniversare a Führerului. „Gândiţi-vă, asta o făcea un copil evreu!”

Registration

Aici iti poti reseta parola