Bârlogul Lupului, uriașul centru de comandă al lui Hitler de pe Frontul de Est
În adâncul pădurilor din Kętrzyn, Polonia, se află rămășițele prăbușite ale avanpostului secret al lui Adolf Hitler, Bârlogul Lupului. Construit în 1941, complexul secret includea 50 de buncăre și 70 de barăci, cu două aerodromuri și o gară în apropiere.
Hitler a petrecut peste 850 de zile la Bârlogul Lupului, unde a lansat strategii de război din ce în ce mai lipsite de sens, care au favorizat disensiunile tot mai mari în cadrul regimului său. Poate că cel mai important eveniment care a avut loc în interiorul buncărului lui Hitler a fost faptul că acesta a servit drept cartier general pentru Operațiunea Barbarossa, invazia nazistă a Rusiei sovietice.
De asemenea, la 20 iulie 1944, colonelul nazist Claus von Stauffenberg și mai mulți compatrioți au lansat Operațiunea Valkyrie, o tentativă eșuată de asasinare a lui Hitler.
Bârlogul Lupului devine cartierul general pentru invazia nazistă în Rusia
Vizuina Lupului, sau „Wolfsschanze”, a fost concepută inițial la sfârșitul anului 1940, iar construcția sa a fost finalizată la 21 iunie 1941. În acest moment al războiului, Germania invadase deja Cehoslovacia, Polonia, Danemarca, Norvegia, Olanda, Belgia, Luxemburg și Franța.
La o zi după ce a lansat Operațiunea Barbarossa, în cadrul căreia trei milioane de soldați naziști au invadat Rusia sovietică, Hitler s-a mutat în Bârlogul Lupului și l-a transformat în capitala de facto a operațiunilor germane naziste pe Frontul de Est. A fost dotată cu ziduri din beton armat cu o grosime de 2 metri și protejată de tunuri antiaeriene. Buncărul privat al lui Hitler avea tavane de aproape 8 metri grosime.
Adolf Hitler conducea practic operațiunile militare de pe toate fronturile din Bârlogul Lupului, care era dotat cu toate facilitățile de care avea nevoie, inclusiv o frizerie, un restaurant și chiar un cazinou.
Faptul de a nu fi nevoit să părăsească buncărul era important pentru Hitler, deoarece devenise din ce în ce mai paranoic și mai haotic în această perioadă, mai ales după ce Japonia a atacat Pearl Harbor, obligându-l să declare război Statelor Unite ca urmare a alianței Germaniei naziste cu Japonia.
Bârlogul Lupului adăpostea 2.000 de persoane, de la oficiali de rang înalt și soldați până la ospătari care erau forțați să guste mesele vegetariene ale lui Hitler pentru a găsi otravă înainte ca acesta să le mănânce.
Potrivit uneia dintre fostele sale angajate, Margot Wölk:
„Unele dintre fete au început să verse lacrimi în timp ceîncepeau să mănânce, pentru că le era foarte frică. Trebuia să mâncăm tot. Apoi a trebuit să așteptăm o oră… Plângeam ca niște animale pentru că eram atât de bucuroase că am supraviețuit”.
Dar mai exista un alt complot care avea loc în Bârlogul Lupului și de care Hitler nu era conștient.
Operațiunea Valkyrie eșuează în Wolfsschanze
În 1944, Claus von Stauffenberg, care era unul dintre cei mai importanți ofițeri ai lui Hitler, devenise dezamăgit de pofta nestăvilită de putere a Fuhrerului.
Cu o armată suprasolicitată care opera pe toate fronturile și cu invaziile din Ziua Z din iunie 1944 în spate, mulți ofițeri germani deveniseră neîncrezători în deciziile lui Hitler și au pus la cale asasinarea acestuia pentru a preda în schimb controlul capitalei Armatei de Rezervă.
Complotul a primit numele de cod Operațiunea Valkyrie sau „Complotul din 20 iulie” și s-a bazat pe cunoștințele intime ale lui von Stauffenberg despre Bârlogul Lupului. La 20 iulie 1944, ofițerul a reușit să depună pe ascuns o bombă deghizată într-o valiză la o întâlnire în Bârlogul Lupului. Dar Hitler a reușit să scape nevătămat atunci când valiza a fost împinsă din neatenție peste masă, deviind explozia departe de Hitler.
După ce complotul de trădare a fost demascat, von Stauffenberg a fost executat a doua zi. El a strigat „Trăiască Germania liberă” în timp ce era împușcat. Au trecut patru luni până când apropierea Armatei Roșii de pe Frontul de Est l-a forțat pe Hitler să evacueze bârlogul la 20 noiembrie 1944.
Chiar dacă Hitler a ordonat demolarea acestuia în ianuarie 1945, multe buncăre din complex s-au dovedit a fi prea rezistente pentru a fi distruse.
Avanpostul ascuns al lui Hitler astăzi
A fost nevoie de doar o săptămână pentru ca Germania nazistă să se predea după sinuciderea lui Hitler în Führerbunker-ul din Berlin, la 30 aprilie 1945. Bârlogul Lupului a fost abandonat în timp ce lumea se reconstruia după război. A devenit în cele din urmă un loc improvizat de paintball și un loc turistic nereglementat pe care directorul Muzeului Revoltei din Varșovia, Joanna Berendt, l-a numit „un Disneyland grotesc”.
Din fericire, Inspectoratul forestier polonez a preluat controlul deplin al sitului în 2017 și a instalat panouri de informare cu orientări turistice adecvate și marcaje istorice.
Sala de ședințe a tentativei eșuate de asasinare a lui von Stauffenberg este în prezent restaurată complet.
În plus, o mulțime de artefacte continuă să fie descoperite acolo. Anul trecut au fost găsite uși blindate, scări către buncărul lui Hitler și o piatră cu simbolul batalionului său de protecție.
În timp ce aproape 300.000 de vizitatori anual plătesc taxa de 4 dolari pentru a afla istoria Bârlogului, unii critici nu doresc ca Bârlogul să devină un sit cu semnificație istorică. Teama lor este că acesta va deveni rapid un loc de pelerinaj pentru neonaziști.