Comisia Commonwealth își cere scuze după ce un raport arată că mii de morți din Primul Război Mondial nu au fost tratați în mod corespunzător.
Marea Britanie nu și-a respectat soldații morți în Primul Război Mondial
Eșecul de a comemora în mod corespunzător sute de mii de soldați de culoare și asiatici care au murit luptând pentru imperiul britanic a fost cunoscut de ani de zile, a recunoscut șeful Commonwealth War Graves Commission (CWGC).
Claire Horton, directorul general al comisiei, a recunoscut că cercetările care au dezvăluit că soldații de culoare și asiatici nu au fost comemorați în mod egal au fost de domeniul public de ani de zile. Comisia a luat măsuri pentru a aborda dezechilibrul doar în urma unui documentar din 2019 în care apărea deputatul laburist David Lammy.
Horton a fost întrebat în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4 de ce a durat atât de mult până să ia măsuri, având în vedere că munca istoricului Michèle Barrett a scos la iveală problema cu un deceniu în urmă.
Comisia „își cere scuze”, adăugând că „eșecurile din trecut nu ar fi trebuit în niciun caz să se întâmple”
O investigație a CWGC, publicată în anii trecuți, a descoperit că între 116 000-350 000 de victime ale Primului Război Mondial predominant africane și din Orientul Mijlociu ar putea să nu fie comemorate pe nume sau deloc. De asemenea, Comisia a estimat că între 45 000 și 54 000 de victime africane și asiatice au fost comemorate „în mod inegal”.
Horton a declarat că această comisie va lucra „intens” în următorii ani „pentru a se asigura că acești oameni pe care i-am dezamăgit acum 100 de ani sunt comemorați în mod corespunzător ca toți ceilalți”. Aceasta va include noi memoriale, pietre funerare individuale și va implica colaborarea cu comunitățile din țările implicate, a adăugat ea:
„Rasismul omniprezent” a stat la baza eșecului de a comemora în mod corespunzător personalul militar, a constatat ancheta, citând declarații rasiste precum cea a unui guvernator care a afirmat în anii 1920 că „nativul … nu ar înțelege sau nu ar aprecia o piatră funerară”.
Comisia a concluzionat că soldații erau tratați diferit dacă proveneau din țări din Commonwealth
„Este îmbucurător faptul că Commonwealth War Graves Commission își va cere în cele din urmă scuze, după 100 de ani, pentru că a refuzat să acorde soldaților și muncitorilor africani de culoare morminte de război pentru serviciile lor aduse imperiului britanic în primul război mondial.
Pe continentul african, unde au avut loc lupte în estul și vestul Africii, nu veți vedea niciun soldat african nativ din King’s African Rifles, West Africa Frontier Force și Carrier Corps primind o piatră funerară, deoarece au fost considerați „păgâni” și „necivilizați”.
Ar trebui să existe cel puțin 200.000 de morminte de război pentru acești oameni. Este important ca această comisie să creeze noi pietre funerare, astfel încât construcția rasistă conform căreia războiul a fost „războiul omului alb”, în care doar soldații albi au plătit prețul suprem, să poată fi în sfârșit lăsată deoparte”, a declarat un cercetător britanic al Primului Război Mondial.