Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Prietenia franco-germană este „încă vie”. Macron se întâlnește cu Scholz pe fondul tensiunilor recente
Articole online

Prietenia franco-germană este „încă vie”. Macron se întâlnește cu Scholz pe fondul tensiunilor recente

Macron si Scholtz

Prietenia franco-germană este „încă vie”. Macron se întâlnește cu Scholz pe fondul tensiunilor recente

Președintele francez, Emmanuel Macron, l-a primit miercuri la prânz pe cancelarul german, Olaf Scholz, în timp ce aceștia au încercat să aplaneze divergențele semnificative privind energia și apărarea, care au slăbit relația lor într-o perioadă de război în Ucraina.

Ambii lideri, ale căror țări sunt văzute ca fiind forța motrice comună a Uniunii Europene, au făcut un efort să zâmbească în timp ce Scholz a ieșit din Mercedesul său negru la Palatul Élysée pentru a da mâna, însă cancelarul german a părut să evite încercările lui Macron de a pune un braț în jurul său.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Véran, a declarat că întâlnirea a arătat că „această prietenie rămâne vie”, după ce o răcire a relațiilor a dus la amânarea unei ședințe comune a cabinetului franco-german. Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a făcut apel la o „resetare” pe fondul divergențelor privind strategia de apărare, criza energetică, relațiile cu China și chiar politica fiscală.

Cei mai bogați și mai influenți membri ai UE au mai trecut prin tensiuni ocazionale în relația lor, dar niciodată nu au fost atât de în dezacord într-un moment atât de crucial pentru Europa, în condițiile în care războiul Rusiei din Ucraina amenință stabilitatea blocului, iar alte țări membre, precum Polonia și statele baltice, pun la îndoială dominația Paris-Berlin.

Oficialii francezi au informat că, în timp ce Macron și predecesoarea lui Scholz, Angela Merkel, își trimiteau mesaje în fiecare zi, Macron a avut mult mai puține contacte cu Scholz, care conduce o coaliție liberal-stânga.

Atunci când Germania a dezvăluit luna trecută un pachet de 200 de miliarde de euro pentru a-și proteja industria și consumatorii de creșterea prețurilor la energie, Franța nu a fost notificată în prealabil, lăsând Parisul zdruncinat și îngrijorat de un avantaj nedrept pentru companiile germane și de amenințări la adresa pieței unice a UE. Apoi, refuzul Germaniei de a lua în considerare o plafonare a prețurilor la energie la nivelul UE ca răspuns la războiul Rusiei în Ucraina a iritat Parisul și alte capitale europene, care s-au temut de efectul asupra costurilor lor cu energia.

De asemenea, a existat o stare de îngheț de când Scholz a anunțat o creștere istorică a cheltuielilor pentru apărare

Chiar dacă Germania face cheltuieli masive pentru a-și moderniza armata în urma invaziei Rusiei în Ucraina, preferă să cumpere echipamente precum noile avioane F-35 de peste Atlantic, mai degrabă decât de la vecinul său. Având în vedere urgența situației, oficialii guvernamentali de la Berlin spun că termenele rapide de livrare trebuie să aibă prioritate în fața strategiei industriale pe termen lung.

Franța consideră că angajamentele de a coopera în domeniul achizițiilor de apărare se clatină, având în vedere planurile Germaniei de a crea un scut antirachetă comun cu alte națiuni NATO, folosind echipamente americane. Proiectele pe termen lung pentru dezvoltarea în comun de noi avioane de luptă și tancuri se confruntă cu reticența marilor companii de armament.

Cele două țări au fost în mod tradițional mediatorii de compromis între cei 27 de membri ai UE, dar ziarul german Die Welt a declarat:

„Războiul din Ucraina a schimbat dezacordul dintre Germania și Franța în esența sa și a scos la iveală întrebarea fundamentală în ce măsură cele două părți mai sunt încă compatibile din punct de vedere strategic.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola