Închide Putin robinetul Germaniei?
Scholz a declarat ieri, în timpul vizitei la Tokyo, că Germania se așteaptă ca Rusia să oprească livrările de gaze către Germania. Deși a subliniat că este imposibil de prezis comportamentul lui Vladimir Putin. cancelarul german a avertizat: „Trebuie să fim pregătit pentru asta și noi eram deja pregătiți înainte de începerea războiului și știm ce trebuie să facem”.
Anunțul îngrijorător al cancelarului vine după ce Kremlinul a refuzat o plată în euro pentru gaz de la o firmă controlată de statul german.
Moscova a avertizat deja că țările „neprietenoase” aveau termen până la 31 martie să își plătească gazul în ruble, altfel se vor confrunta cu o reducere a aprovizionării.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat, de altfel: „Plata în forma adecvată va fi baza pentru continuarea aprovizionării”.
Berlinul a subliniat că plata refuzată a fostpentru „un volum marginal de gaz de aproximativ 0,2% din volumul importurilor de gaz rusesc în Europa”, a spus ministerul german al economiei.
Dar, în mod șocant, 0,2% din importurile de gaze ale UE echivalează cu 0,7% din importurile de gaze germane, ceea ce demonstrează dependența uluitoare a Berlinului de Rusia.
Germania este una dintre cele mai dependente țări de gazul rusesc din întregul bloc, aproximativ o treime din gazul Rusiei reprezentând livrările sale totale.
Mișcarea Rusiei a determinat creșterea vertiginoasă a prețurilor pe tot continentul.
Răspunzând la aceasta, vicecancelarul german și ministrul Economiei Robert Habeck a spus că situația aprovizionării cu gaze a țării sale este „stabilă” și „facem tot ce putem pentru a o menține așa”.
Ministerul a adăugat că nu este alarmat de o reducere a transporturilor. „Securitatea aprovizionării în Germania este garantată”, deoarece acest volum ar putea fi înlocuit cu achiziții de pe piață.
Va ceda Berlinul șantajuloui lui Putin?
Ieri seară, au apărut, însă, informații conform cărora Berlinul ar putea de fapt să cedeze cererii Rusiei pentru a evita o reducere a ofertei.
Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, a scris rapid pe Twitter: „Am auzit că nu numai Ungaria, ci și Austria și Germania sunt gata să plătească pentru gazul rusesc în ruble. Mai sunt în zona euro sau în zona rublelor?”
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că UE trebuie să respingă cererea de plăți în ruble a Rusiei, susținând că aceasta ar submina sancțiunile pe care blocul le-a aplicat în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
„Îndrumările noastre aici sunt foarte clare. Dacă acest lucru nu este prevăzut în contract, plata în ruble este o încălcare a sancțiunilor noastre”, notează Daily Express.