Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Povestea martirilor din Manchester în 1867: Eșecul salvării și consecințele sale
Articole online

Povestea martirilor din Manchester în 1867: Eșecul salvării și consecințele sale

Povestea martirilor din Manchester în 1867: Eșecul salvării și consecințele sale

Obiectivul fenianilor era răsturnarea dominației britanice în Irlanda și aveau convingerea de bază că acest lucru ar fi imposibil de realizat doar prin mijloace politice: insurecția armată, credeau ei, era singura soluție.

În decembrie 1866, rolul lui James Stephens a fost preluat de un american de origine irlandeză, un veteran al Războiului Civil american, colonelul Thomas J. Kelly, originar din Galway. Acesta l-a avut, ca secund, pe căpitanul Timothy Deasy, de asemenea veteran de război. În Marea Britanie existau, la acea vreme, o serie de foști combatanți ai Războiului Civil, printre care și căpitanul Edward O’Meagher Condon, care a venit la Manchester în 1867 pentru a întineri cele nouă Cercuri de acolo și care, în scurt timp, a devenit de facto Șeful Cercului pentru nordul Angliei.

Într-o seară din septembrie, Kelly și Deasy au fost prinși de poliție într-o ambuscadă după o întâlnire în Manchester. Deasy a scos un pistol, dar acesta i-a fost smuls înainte de a avea ocazia să-l folosească. Kelly a fost și el doborât înainte de a-și putea folosi revolverul și a fost dus, împreună cu însoțitorul său, la cea mai apropiată secție de poliție. Odată ajunși la secție, nu și-au făcut niciun favor cu răspunsuri ciudate și evazive cu privire la modul în care au ajuns în Anglia, iar magistratul nu a avut nicio remușcare în a-i aresta preventiv pentru o săptămână.

Planul pentru eliberarea celor doi

A doua zi dimineață, Condon a primit vestea șocantă că Deasy și Kally se aflau în mâinile poliției și că nu va trece mult timp până când autoritățile vor descoperi cine erau cu adevărat acești bărbați. Condon a convocat imediat o reuniune a grupărilor locale pentru a analiza cea mai bună modalitate de a acționa. Presupunând că cei doi lideri irlandezi vor fi arestați preventiv după înfățișarea lor la tribunal, Condon s-a gândit că singura modalitate de a-i salva ar fi prin jefuirea trăsurii de poliție care îi ducea de la tribunal la închisoarea Belle Vue de pe Hyde Road.

La ora 3:30, „vagonul” tras de cai, împreună cu polițiștii care îl însoțeau, a pornit spre Belle Vue. Planul era ca atacatorii să se ascundă, iar la semnalul dat, să se lanseze asupra trăsurii, să spargă ușa din spate, să-i elibereze pe Kelly și Deasy și apoi să-i ducă pe câmpurile deschise, unde Condon aranjase ca cineva să îi aștepte pentru a-i duce pe fugari la o casă sigură din Ashton-under-Lyne.

Planul a eșuat!

Aceștia erau căpitanul Michael O’Brien și Michael Larkin, în vârstă de 32 de ani, ambii înarmați cu pistoale. În ciuda ordinelor stricte ale lui Condon, s-au tras imediat focuri de armă, iar unul dintre cei doi cai a fost lovit în gât, forțând trăsura să se oprească. Imediat, o masă de irlandezi a atacat furgoneta, doi dintre ei urcându-se pe partea superioară a acesteia, de unde li s-au înmânat pietre grele de pe marginea drumului. Apoi au încercat să spargă plafonul pentru a intra în trăsură. În timp ce se desfășurau toate acestea, au fost trase mai multe focuri de armă.

Kelly și Deasy au fost repede luați cu forța, dar gardienii închisorii au început treptat să preia controlul asupra procedurilor și să pună mâna pe ceilalți evadați. În total, peste patruzeci de bărbați au fost arestați și închiși în următoarele câteva zile, printre care Allen, Larkin și William Gould (un nume fals dat de O’Brien), Condon (care își spunea Edward Shore) și un bărbat pe nume Thomas Maguire, un pușcaș marin regal, aflat în permisie din regimentul său. Nefericitul sergent Brett a fost dus la spital, unde a murit în dimineața următoare, din cauza unui glonț care i-a străpuns capul, scoțându-i un ochi din orbită.

William Philip Allen, Michael Larkin și Michael O’Brien au fost judecați timp de cinci zile. Judecătorul Mellor a pronunțat o sentință de condamnare la moarte. „Dacă aș avea vreo speranță de grațiere, v-aș induce în eroare”, a spus el.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola