Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 3 august 1916: Sir Roger David Casement, un diplomat de origine irlandeză, este executat pentru rolul său în Răscoala de Paște din Irlanda
Articole online

3 august 1916: Sir Roger David Casement, un diplomat de origine irlandeză, este executat pentru rolul său în Răscoala de Paște din Irlanda

executie

3 august 1916: Sir Roger David Casement, un diplomat de origine irlandeză, este executat pentru rolul său în Răscoala de Paște din Irlanda

Odată cu actele de uniune din 1800 (ratificate în 1801), Irlanda (care se afla sub o anumită formă de control englezesc încă din secolul al XII-lea) a fuzionat cu Marea Britanie pentru a forma Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei. Ca urmare, Irlanda și-a pierdut parlamentul de la Dublin și a fost guvernată de un parlament unitar de la Westminster din Londra. În timpul secolului al XIX-lea, grupuri de naționaliști irlandezi s-au opus, în diferite grade, acestui aranjament.

Unii naționaliști moderați au pledat pentru autonomie internă, conform căreia Irlanda ar fi rămas parte a Regatului Unit, dar ar fi avut și o anumită formă de autoguvernare. Mai multe proiecte de lege privind autonomia internă au fost respinse în Parlament la sfârșitul anilor 1800, înainte ca unul dintre ele să fie adoptat în cele din urmă în 1914. Cu toate acestea, punerea în aplicare a home rule a fost suspendată din cauza izbucnirii Primului Război Mondial (1914-1918).

Între timp, membrii unei organizații revoluționare secrete numite Frăția Republicană Irlandeză (IRB), care considerau că reglementarea internă nu ar fi mers suficient de departe și că, în schimb, urmăreau independența completă a Irlandei, au început să planifice ceea ce avea să devină Răscoala de Paște. Aceștia sperau că rebeliunea lor va fi ajutată de sprijinul militar al Germaniei, care lupta împotriva britanicilor în Primul Război Mondial. Roger Casement (1864-1916), un naționalist irlandez, a aranjat un transport de arme și muniții germane pentru rebeli; cu toate acestea, cu puțin timp înainte de începerea insurecției, britanicii au detectat nava, care a fost sabordată de căpitanul acesteia.

În 1911 a fost făcut cavaler de către regele George al V-lea

Casement a fost un protestant irlandez care a lucrat ca diplomat britanic în prima parte a secolului al XX-lea. El a câștigat recunoaștere internațională după ce a expus practica ilegală a sclaviei în Congo și în unele părți ale Americii de Sud. În ciuda rădăcinilor sale protestante din Ulster, a devenit un susținător înfocat al mișcării de independență irlandeză și, după izbucnirea Primului Război Mondial, a călătorit în Statele Unite și apoi în Germania pentru a obține ajutor pentru o revoltă irlandeză împotriva britanicilor.

Germania, care se afla în război cu Marea Britanie, a promis un ajutor limitat, iar Casement a fost transportat înapoi în Irlanda într-un submarin german. La 21 aprilie 1916, cu doar câteva zile înainte de izbucnirea Răscoalei de Paște la Dublin, a debarcat în Kerry și a fost arestat aproape imediat de autoritățile britanice. Până la sfârșitul lunii, Răscoala de Paște a fost reprimată, iar majoritatea liderilor săi au fost executați. Casement a fost judecat separat din cauza trecutului său ilustru, dar a fost totuși găsit vinovat de trădare la 29 iunie. La 3 august, a fost spânzurat la Londra.

Răscoala de Paște trebuia să aibă loc în toată Irlanda; cu toate acestea, diverse circumstanțe au făcut ca ea să se desfășoare în principal în Dublin. La 24 aprilie 1916, liderii rebeli și adepții lor (al căror număr a ajuns la aproximativ 1.600 de persoane pe parcursul insurecției, mulți dintre ei fiind membri ai unei organizații naționaliste numite Voluntarii irlandezi sau ai unui mic grup radical de miliție, Armata cetățenilor irlandezi), au ocupat oficiul poștal general al orașului și alte locații strategice. La începutul după-amiezii, de pe treptele oficiului poștal, Patrick Pearse (1879-1916), unul dintre liderii insurecției, a citit o proclamație prin care Irlanda era declarată republică independentă și prin care se preciza că fusese numit un guvern provizoriu (format din membri ai IRB).

În ciuda speranțelor rebelilor, publicul nu s-a ridicat în picioare pentru a-i susține. În scurt timp, guvernul britanic a declarat legea marțială în Irlanda și, în mai puțin de o săptămână, rebelii au fost zdrobiți de forțele guvernamentale trimise împotriva lor. Aproximativ 450 de persoane au fost ucise și alte peste 2.000, multe dintre ele civili, au fost rănite în timpul violențelor, care au distrus, de asemenea, o mare parte din centrul orașului Dublin.

Consecințe

Inițial, mulți irlandezi au avut resentimente față de rebeli pentru distrugerile și morțile provocate de revoltă. Cu toate acestea, în luna mai, 15 lideri ai răscoalei au fost executați prin împușcare. Peste 3.000 de persoane suspectate că ar fi sprijinit revolta, direct sau indirect, au fost arestate, iar aproximativ 1.800 au fost trimise în Anglia și încarcerate acolo fără proces. Execuțiile pripite, arestările în masă și legea marțială (care a rămas în vigoare până în toamna anului 1916) au alimentat resentimentele populației față de britanici și s-au numărat printre factorii care au contribuit la creșterea sprijinului pentru rebeli și pentru mișcarea pentru independența Irlandei.

La alegerile generale din 1918 pentru Parlamentul Regatului Unit, partidul politic Sinn Fein (al cărui obiectiv era instaurarea unei republici) a obținut majoritatea mandatelor irlandeze. Membrii Sinn Fein au refuzat apoi să facă parte din parlamentul britanic, iar în ianuarie 1919 s-au reunit la Dublin pentru a convoca un parlament cu o singură cameră și a declara independența Irlandei. Armata republicană irlandeză a lansat apoi un război de gherilă împotriva guvernului britanic și a forțelor sale din Irlanda.

În urma unei încetări a focului în iulie 1921, cele două părți au semnat în decembrie un tratat care prevedea înființarea, în anul următor, a Statului Liber Irlandez, o națiune autonomă din Commonwealth-ul britanic. Cele șase comitate nordice ale Irlandei au optat să nu facă parte din Statul Liber și au rămas alături de Regatul Unit. Republica Irlandeză, pe deplin independentă (formată din cele 26 de comitate din partea de sud și de vest a insulei), a fost proclamată oficial în Lunea Paștelui, la 18 aprilie 1949.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola