Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Proprietarul Guardian își cere scuze pentru legăturile fondatorilor cu sclavia transatlantică
Articole online

Proprietarul Guardian își cere scuze pentru legăturile fondatorilor cu sclavia transatlantică

The Guardian

Proprietarul Guardian își cere scuze pentru legăturile fondatorilor cu sclavia transatlantică

Scott Trust a declarat că se așteaptă să investească peste 10 milioane de lire sterline, aceste milioane fiind dedicate în mod special comunităților de descendenți legate de fondatorii din secolul al XIX-lea ai Guardian.

Aceasta urmează unei cercetări academice independente din 2020 pentru a investiga dacă există vreo legătură istorică între sclavia mobiliară și John Edward Taylor, jurnalistul și negustorul de bumbac care a fondat ziarul în 1821, și ceilalți oameni de afaceri din Manchester care au finanțat crearea acestuia.

Raportul Scott Trust Legacies of Enslavement, publicat marți, a dezvăluit că Taylor și cel puțin nouă dintre cei 11 finanțatori ai săi au avut legături cu sclavia, în principal prin intermediul industriei textile. Taylor a avut legături multiple prin parteneriate în cadrul firmei de producție de bumbac Oakden & Taylor și al companiei de comerț cu bumbac Shuttleworth, Taylor & Co, care a importat cantități mari de bumbac brut produs de persoane înrobite în America.

Cercetătorii de la universitățile din Nottingham și Hull au reușit să identifice legăturile lui Taylor cu plantațiile din Insulele Mării, de-a lungul coastei Carolinei de Sud și Georgiei, după ce au analizat un registru de facturi care arată că Shuttleworth, Taylor & Co a primit bumbac din această regiune, care includea inițialele și numele proprietarilor de plantații și ale sclavilor.

Un alt finanțator timpuriu al Guardian, negustorul din Indiile de Vest Sir George Philips, a fost coproprietar al plantației de zahăr Success din Hanover, Jamaica.

Acesta a încercat fără succes să ceară despăgubiri de la guvernul britanic în 1835 pentru ceea ce el considera a fi pierderea proprietății sale umane, care era de 108 persoane. Partenerul său, însă, a reușit să ceară cu succes despăgubiri de 1.904 lire sterline 19s 10d, care, conform celei mai conservatoare estimări, valorează astăzi aproximativ 200.000 de lire sterline.

Pe lângă scuzele „față de comunitățile afectate identificate în cadrul cercetării și față de descendenții supraviețuitori ai celor înrobiți pentru rolul pe care Guardian și fondatorii săi l-au avut în această crimă împotriva umanității”, trustul și-a cerut scuze și pentru pozițiile editoriale timpurii care au servit la susținerea industriei bumbacului și, prin urmare, la exploatarea persoanelor înrobite.

Fondul pentru justiție reparatorie va sprijini proiecte în regiunea Gullah Geechee și în Jamaica pe parcursul următorului deceniu, în urma consultării cu experți în domeniul reparațiilor și grupuri comunitare. Scott Trust va numi un director de program și va înființa un grup consultativ pentru a ghida și revizui activitatea.

Scott Trust a declarat că o cifră exactă și alocarea fondurilor vor fi comunicate în următoarele 12 luni

Restul programului amplu de măsuri acoperă patru domenii: creșterea gradului de conștientizare a sclaviei transatlantice și a moștenirilor sale prin parteneriate în Manchester și la nivel global; diversitatea mass-media; continuarea cercetărilor academice și creșterea domeniului de aplicare și a ambiției reportajelor publicate de Guardian.

The Guardian a anunțat că își va extinde reportajele despre comunitățile de culoare din Marea Britanie, SUA, Caraibe, America de Sud și Africa, cu planuri de a crea 12 noi roluri de jurnalism Guardian și de a lansa noi formate editoriale pentru a servi mai bine publicul de culoare.

Scott Trust va finanța, de asemenea, un nou program global de burse pentru jurnaliștii de culoare aflați la mijlocul carierei și va extinde programul de burse de formare al Fundației Guardian.

Bursa Scott Trust finanțează în prezent trei cursuri de masterat și trei stagii de formare plătite în fiecare an pentru jurnaliștii aspiranți din Marea Britanie care provin din medii subreprezentate. Programul va fi extins pentru a crește numărul de locuri disponibile pentru viitorii jurnaliști de culoare din Regatul Unit și va fi extins la birourile Guardian din SUA și Australia.

Cercetarea academică a fost realizată în trei etape, mai întâi de către Dr. Sheryllynne Haggerty și Dr. Cassandra Gooptar de la Institutul pentru studiul sclaviei de la Universitatea din Nottingham, iar mai târziu de către Gooptar și profesorul Trevor Burnard de la Institutul Wilberforce pentru studiul sclaviei și emancipării de la Universitatea din Hull. Scott Trust s-a angajat, de asemenea, să continue să finanțeze cercetarea prin intermediul unui parteneriat de trei ani cu Institutul Wilberforce.

Primele două tranșe ale cercetării au identificat investițiile și parteneriatele de afaceri ale lui Taylor, precum și cei 11 bărbați care i-au împrumutat câte 100 de lire sterline pentru a fonda Manchester Guardian. Cercetătorii nu au reușit să identifice interesele a doi dintre cei 11 finanțatori în intervalul de timp; ceilalți nouă au avut legături cu sclavia prin intermediul comerțului cu bumbac și textile.

Cea de-a treia etapă, finalizată în vara anului 2022, s-a concentrat pe identificarea unora dintre persoanele înrobite care aveau legături cu finanțatorii Guardian.

Registration

Aici iti poti reseta parola