Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Polonia amenință că va reacționa ferm împotriva UE în disputa privind statul de drept
Articole online

Polonia amenință că va reacționa ferm împotriva UE în disputa privind statul de drept

Krzysztof Sobolewski

Polonia amenință că va reacționa ferm împotriva UE în disputa privind statul de drept

Dacă executivul UE „încearcă să ne pună la zid, nu vom avea altă soluție decât să scoatem toate armele din arsenalul nostru” și să răspundem „ochi pentru ochi”, a declarat Krzysztof Sobolewski, secretarul general al partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS).

Sobolewski a declarat pentru radioul polonez de stat că, dacă Comisia nu va elibera 35 de miliarde de euro (29,5 miliarde de lire sterline) din fondurile de ajutor pentru pandemie, Varșovia va iniția acțiuni în justiție împotriva Bruxelles-ului, va pune veto la inițiativele UE și va forma o alianță pentru a o demite pe Ursula von der Leyen și colegiul său de comisari.

Amenințarea a venit după ce Jarosław Kaczyński, care a demisionat din funcția de viceprim-ministru în iunie, dar rămâne președintele PiS și liderul de facto al Poloniei, a declarat într-un interviu în termeni duri acordat revistei Sieci că Varșovia nu are „niciun motiv să își îndeplinească obligațiile” față de bloc.

„Am dat dovadă de maximă bunăvoință, dar concesiile [noastre] nu au adus nimic”, a declarat Kaczyński, insistând că Polonia și-a respectat partea sa din acordul de a renunța la unele dintre reformele sale judiciare controversate în schimbul fondurilor UE.

„Din partea noastră a fost respectat, din partea lor a fost încălcat”, a spus el. „Este timpul să tragem concluzii. Trebuia să încercăm, fie și numai pentru a clarifica problema. Și astăzi este clar – toată lumea poate vedea despre ce este vorba în joc”.

Conflictul pare să nu se mai termine

Varșovia este implicată de luni de zile într-o dispută din ce în ce mai neplăcută cu Comisia în legătură cu deblocarea fondurilor de redresare, Bruxelles-ul cerând Poloniei să îndeplinească o serie de „repere” privind statul de drept înainte ca subvențiile și împrumuturile să poată fi deblocate.

Guvernul polonez, ale cărui schimbări în domeniul judiciar sunt considerate în general ca fiind o amputare a independenței sistemului judiciar al țării, contrar standardelor UE, a închis luna trecută o cameră disciplinară controversată pentru judecători.

Pe fondul avertismentelor că această cameră va fi pur și simplu înlocuită cu un nou organism controlat politic, Von der Leyen a anunțat însă că Polonia nu a făcut încă suficiente progrese pentru a justifica deblocarea unei prime tranșe de fonduri.

Kaczyński a declarat că guvernul nu va mai face niciun pas în direcția îndeplinirii cerințelor Comisiei, acuzând Bruxelles-ul că vrea să „demonteze statul de drept în Polonia” și să o forțeze „să se supună complet Germaniei”.

Polonia „nu se potrivește în planurile germano-ruse de a conduce Europa”, a declarat Kaczyński, susținând că opoziția poloneză este în alianță cu Bruxelles și cu alte puteri străine „pentru a încerca să ne ia libertatea, suveranitatea și să ne jefuiască”.

Sondajele arată că o mare majoritate a alegătorilor polonezi susțin rămânerea în blocul celor 27 de membri. Dar liderii opoziției au avertizat că poziția tot mai agresivă a PiS va duce în cele din urmă la expulzarea țării din UE.

„Nimeni nu va lua în serios un om care, în loc de fonduri mari, preferă să le ofere polonezilor sărăcie, anarhie, distrugerea independenței judiciare și … #Polexit”, a scris pe Twitter Grzegorz Schetyna, de la Platforma Civică, partid de opoziție. „Simbol al nebuniei și al declinului”.

Registration

Aici iti poti reseta parola