Evenimentul Istoric > Articole online > Tatăl Ursulei von der Leyen, viitoarea șefă a Comisiei Europene, a fost în atenția CIA. Document oficial
Articole online

Tatăl Ursulei von der Leyen, viitoarea șefă a Comisiei Europene, a fost în atenția CIA. Document oficial

Ernst Albrecht (1930-2014) a fost descendentul unei familii nobiliare (are un strămoș baron, om de afaceri de succes, cu bumbac, în Imperiul Țarist), dar și unul dintre primii funcționari la Uniunea Europeană, începând ca șef de cabinet pentru un comisar și ajungând apoi director general în cadrul aceluiași comisariat, cel pentru Concurență. Întors în țară, pe atunci Republica Federală Germania, ajunge prim-ministru al landuli Saxoniei, funcție ocupată din 1976 până în 1990.

Chiar dacă la prima vedere pare că e vorba de un politician de rang mediu, funcționar european și apoi lider local, Ernst Albrecht avea potențial și acest lucru se vede și din faptul că mișcările sale politice erau notate de serviciile secrete, chiar și ale țărilor aliate la acea oră.

În buletinul zilnic informativ de Intelligence din 29 mai 1979, de exemplu, i se acordă un întreg pasaj, lucru destul de rar, fiind vorba de o sinteză a informațiilor strânse din surse directe sau specifice de toate serviciile americane și pusă la dispoziția tuturor factorilor de decizie din SUA:

”Germania de Vest – Opoziția creștin-democrată l-a desemnat ieri pe Ernst Albrecht, președintele consiliului de miniștri din Saxonia Inferioară, drept candidatul lor la funcția de cancelar pentru alegerile parlamentare care urmează a se ține până la sfârșitul verii viitoare. Aliatul tradițional din Bavaria al creștin-democraților, Uniunea Social-Creștină, l-a desemnat joi pe liderul său, Franz Josef Strauss – actual prim-ministru al Bavariei – drept candidat pentru funcția de cancelar.”

În 1980, Ernst Albrecht a pierdut în fața lui Strauss. Zece ani mai târziu, în 1990, după reunificarea Germaniei, a candidat din nou pentru poziția de cancelar, dar a fost învins de Gerhard Schroder.

 

Foto: Ursula von de Leyen, alături de Ernst Albrecht.

picture alliance/dpa

Registration

Aici iti poti reseta parola