Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ursula von der Leyen stârnește furia palestinienilor: „Israel este o democrație vibrantă în inima Orientului Mijlociu!”
Articole online

Ursula von der Leyen stârnește furia palestinienilor: „Israel este o democrație vibrantă în inima Orientului Mijlociu!”

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen stârnește furia palestinienilor: „Israel este o democrație vibrantă în inima Orientului Mijlociu!”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost atacată de palestinieni, după ce a lăudat democrația israeliană în comentariile sale pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a fondării Israelului, potrivit POLITICO.

Într-un mesaj video postat de ambasada UE în Israel, von der Leyen a adus un omagiu Israelului ca fiind „o democrație vibrantă în inima Orientului Mijlociu”.

„Ați făcut literalmente să înflorească deșertul”, a adăugat ea – un comentariu care a fost denunțat de ministerul palestinian de externe.

„Statul Palestina respinge comentariile nepotrivite, false și discriminatorii ale președintelui Comisiei Europene, în special trocul rasist antipalestinian „să înflorească deșertul” în legătură cu proiectul colonial de 75 de ani al Israelului”, se arată într-o declarație, acuzând-o pe von der Leyen de „discurs propagandistic”.

Ursula von der Leyen, care a vizitat Israelul și teritoriile palestiniene în iunie anul trecut, a lăudat, de asemenea, relația UE-Israel.

„Avem mai multe în comun decât ar sugera geografia, cultura noastră comună, valorile noastre și sutele de mii de cetățeni cu dublă cetățenie israeliană și europeană au creat o legătură profundă”, a declarat ea în mesajul video adresat președintelui israelian Isaac Herzog. „Libertatea voastră este libertatea noastră”.

Ministerul palestinian de externe a declarat că declarația lui von der Leyen „subminează poziția Uniunii Europene și aruncă îndoieli serioase asupra angajamentului său declarat față de dreptul internațional și drepturile omului”.

Israelul este în prezent împotmolit în diviziuni politice în urma propunerii premierului Benjamin Netanyahu de revizuire a sistemului său judiciar. Măsura a declanșat proteste și greve masive în țară și a fost condamnată de comunitatea internațională, inclusiv de președintele american Joe Biden. În urma presiunilor interne și internaționale, Netanyahu a anunțat că va amâna modificările până la următoarea sesiune parlamentară.

La începutul acestui an au existat informații potrivit cărora Israelul l-ar fi blocat pe șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, să viziteze Israelul, deși un purtător de cuvânt a refuzat să confirme acest lucru, spunând că este o chestiune care ține de guvernul israelian.

Comisia Europeană este departe de a fi singura instituție care marchează aniversarea din această săptămână. Mai multe țări au lăudat Israelul în această săptămână, clădiri din Polonia, Lituania și SUA fiind iluminate în culorile drapelului israelian.

Registration

Aici iti poti reseta parola