Parlamentarii europeni spun că Ungaria nu este pregătită pentru fondurile UE înghețate
Un grup de legislatori europeni aflați în vizită la Budapesta au ridicat îndoieli cu privire la faptul că ei cred că Ungaria este pregătită să primească banii europeni înghețați, potrivit POLITICO.
Membrii Parlamentului European au intervenit în disputa în curs de desfășurare între Comisia Europeană și guvernul de dreapta al lui Viktor Orbán, ca urmare a îngrijorărilor Bruxelles-ului cu privire la independența justiției și corupția din Ungaria.
Patru eurodeputați din toate mediile au criticat organismul de audit al Ungariei ca fiind nepotrivit pentru scop și au acuzat guvernul că folosește licitațiile publice pentru „a îmbogăți familia și prietenii lui Viktor Orbán”.
„Întrebările noastre adresate autorității de audit de stat cu privire la utilizarea abuzivă, manipularea licitațiilor, fiabilitatea conturilor bugetare, raportarea cazurilor de fraudă la procuratură au rămas fără răspuns”, a declarat Monika Hohlmeier, președinta comisiei de control bugetar din Parlament, reporterilor de la Budapesta.
La finalul unei vizite de trei zile cu oficiali publici, ONG-uri și jurnaliști ungari, parlamentarii europeni au lăudat progresele înregistrate de Ungaria în unele chestiuni legate de statul de drept, dar au subliniat mai multe deficiențe, pe care le vor transmite Comisiei. De asemenea, au lăudat eforturile Ungariei de a consolida independența judiciară și au salutat înființarea Autorității pentru integritate a țării, un nou organism anticorupție.
Parlamentul nu are nici un cuvânt de spus dacă Comisia va debloca sau nu fondurile de coeziune și de redresare post-pandemică pentru Ungaria, dar a îndemnat în mod repetat executivul UE să își înăsprească poziția.
Hohlmeier, un eurodeputat german de centru-dreapta, a acuzat guvernul ungar că a dat licitațiile publice unor întreprinderi prietenoase, folosind în același timp măsuri precum taxe speciale și legislație de urgență de ultim moment pentru a submina concurența.
„Permiteți-mi să vă reamintesc că Ungaria este membră a pieței unice a UE, iar pe piața unică nu poate exista nicio discriminare a companiilor, toate trebuie să aibă aceleași drepturi și aceleași obligații”, a adăugat Hohlmeier.
Guvernul ungar a respins criticile, acuzându-i pe deputați că au adăugat „presiuni politice [care] amenință credibilitatea procedurilor”
„Prin adoptarea de către Parlament a unui pachet de legi judiciare la începutul lunii mai, Ungaria și-a îndeplinit, de asemenea, angajamentele privind administrarea justiției. Prin urmare, Bruxelles trebuie să plătească fondurile datorate poporului maghiar”, se mai arată în notă.
Guvernul ungar a prezentat recent o reformă judiciară pentru a asigura banii UE, pe fondul contracției economice și al inflației în curs de desfășurare, care a ajuns la 24% pe an în aprilie.
Această reformă ar putea permite Ungariei să deblocheze aproximativ 13 miliarde de euro din fondurile de coeziune, potrivit oficialilor UE. Aceștia au subliniat că, dincolo de evaluarea tehnică, Comisia va trebui să cântărească și costurile politice ale acordării de bani Ungariei.
Cu toate acestea, restul fondurilor de coeziune – în valoare totală de 22 de miliarde de euro – rămân blocate din alte motive, cum ar fi regresul democratic, o „lege privind protecția copilului” considerată pe scară largă ca fiind homofobă, tratamentul aplicat de Ungaria solicitanților de azil și independența academică a universităților maghiare.
Separat, țara așteaptă, de asemenea, granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro și împrumuturi UE ieftine în valoare de 6,6 miliarde de euro în cadrul fondului de redresare. Dar, pentru a face acest lucru, va trebui să îndeplinească 27 de condiții.