Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Piese de șah făcute manual, descoperite sub podelele de la Auschwitz
Articole online

Piese de șah făcute manual, descoperite sub podelele de la Auschwitz

piese de șah, Auschwitz

Deși aveau 80 de ani, aceste piese de șah din carton sunt într-o stare extrem de bună, oferind o nouă perspectivă asupra vieții de zi cu zi a prizonierilor de la Auschwitz.

O nouă descoperire la Auschwitz

Renovatorii de la Memorialul și Muzeul Auschwitz-Birkenau au descoperit recent o amintire tristă a vieții din fostul lagăr de la Auschwitz: un set de piese de șah făcute manual și ascunse sub podele. În total, au descoperit 35 de pătrate de carton, pe care au fost desenate pictograme care să reprezinte piesele unui joc de șah.

Deși setul este incomplet, curatorii muzeului consideră că piesele vor adăuga un strat semnificativ și emoționant la colecția muzeului.

piese de șah, Auschwitz

Piesele de șah din carton găsite sub podeaua de la Auschwitz

Piesele mici, pătrate, din carton au fost găsite în blocul 8 al fostului lagăr de concentrare. Cele 35 de piese conțineau desene cu turnuri, pioni, nebuni și cai , fiind o amintire dură a modului în care prizonierii au încercat să mențină un oarecare sentiment de normalitate în timpul Holocaustului.

În total, aproximativ 1,1 milioane de oameni au fost uciși la Auschwitz în timpul regimului nazist. Printre cei uciși în lagăr s-au numărat evrei, romi, martori ai lui Iehova, homosexuali și persoane cu handicap, toate ca parte a „soluției finale” a lui Adolf Hitler.

„Mai multe desene pot fi un pic neclare, dar imaginile turnurilor, pionilor, nebunilor și cailor sunt încă ușor de distins”, a declarat Elżbieta Cajzer, șefa Colecțiilor Muzeului, într-un comunicat de presă. „Cu toate acestea, setul este incomplet, iar unele pătrate nu mai au nicio urmă a desenului. Evaluarea noastră arată că obiectele sunt în stare bună de conservare. Ele vor fi supuse acum unui tratament de conservare”.

Piesele nu erau probabil menite să fie plăcute din punct de vedere estetic, ci mai degrabă „funcționale” și ușor de ascuns

„Piesele de șah descoperite sunt unice prin faptul că au fost confecționate din carton prefabricat într-un mod relativ primitiv”, a spus ea. „Presupunem că accentul nu a fost pus pe calitățile estetice, ci pe funcționalitate, portabilitate ușoară și ascundere rapidă.”

Piesele de șah vor fi expuse alături de alte obiecte ale prizonierilor

Muzeul a anunțat, de asemenea, că o nouă expoziție urmează să fie prezentată în blocul 8, ceea ce înseamnă că piesele de șah ar putea fi expuse în zona în care au fost găsite. Expoziția, intitulată „Timpul de seară”, se va concentra pe scurtele perioade de timp teoretic liber pe care deținuții le aveau seara, între apel și stingere.

„Avem deja o scândură de lemn și un pion. Ele ne ajută să înțelegem nevoia copleșitoare de a evada din realitatea dură a lagărului”, a declarat Magdalena Urbaniak, din echipa expoziției New Main.

„Prizonierii încercau să își petreacă timpul liber jucând diverse jocuri, printre altele. Șahul și cărțile erau jocuri populare pe care oamenii le puteau confecționa singuri folosind bucăți de carton sau lemn achiziționate ilegal.”

Cum erau confecționate aceste piese de șah

Un supraviețuitor al lagărului, Jan Dziopek, a fost printre cei care au creat în secret piese de șah în timp ce lucrau în atelierul de tâmplărie al lagărului.

Într-o relatare împărtășită de muzeu, el a spus: „Am primit o mulțime de comenzi, chiar și de la oamenii SS. Cu toate acestea, am fost reticent în a le îndeplini. Cu toate acestea, a trebuit să le îndeplinesc ordinele pentru că, sub pretextul că lucram pentru ei, puteam îndeplini cererile colegilor mei, care mă plăteau cu rații de pâine sau supă de lagăr… Nu voi intra în detalii despre numărul de lovituri de bici pe care le-am primit pentru asta.

„Întrucât nu puteam să lucrez în depozit de teamă să nu fiu prins, am creat o ascunzătoare secretă în pod și am transferat toate uneltele necesare din depozit. Am lucrat acolo ore întregi.”

Registration

Aici iti poti reseta parola