Evenimentul Istoric > Articole online > Un film despre comandantul nazist de la Auschwitz a fost lansat în aplauzele criticilor
Articole online

Un film despre comandantul nazist de la Auschwitz a fost lansat în aplauzele criticilor

Compania de producție A24 a lansat recent trailerul pentru filmul cu tematică de război „The Zone of Interest„. Pelicula, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes în mai 2023, se concentrează pe figura comandantului de la Auschwitz, Rudolf Höss, și pe soția sa, Hedwig. Filmul a fost descris ca fiind unul dintre cele mai tulburătoare ale anului.

„The Zone of Interest” urmărește viața lui Rudolf Höss și a soției sale, Hedwig, în încercarea lor de a-și construi „viața de vis pentru familia lor într-o casă și o grădină” chiar lângă Auschwitz. Pe măsură ce cel de-al Doilea Război Mondial se apropie de sfârșit, Hedwig devine tot mai concentrată pe autoconservare, în timp ce Rudolf este tot mai copleșit de responsabilitățile sale sub regimul german.

„Am început să citesc despre Rudolf Höss și soția sa Hedwig și despre cum au trăit la Auschwitz, chiar la colțul lagărului, ca să spunem așa,” a declarat Glazer într-o conferință de presă de la A24. „A devenit despre modul de eludarea responsabilităților, la un anumit nivel. Compartimentarea dintre vieților lor și locul de groază lângă care au trăit.”

A adăugat: „Nu voiam să am senzația că fac un film despre această altă perioadă [de timp] și să o pun într-un muzeu. Vorbim despre, probabil, una dintre cele mai nenorocite perioade din istoria umanității. Dar nu putem să spunem hai să o îndepărtăm;  sau ‘nu ne privește, suntem în siguranță, a fost acum optzeci de ani. Nu putem să credem că nu mai are legătură cu noi. Clar are, și, îngrijorător, s-ar putea să aibă mereu. Așa că voiam să privesc aceasta cu ochii omului de azi.”

Comandantul Auschwitz și soția sa, un roman

Filmul se bazează în mod liber pe romanul omonim din 2014 scris de Martin Amis. După ce a decis să adapteze cartea într-un lungmetraj, regizorul și scenaristul Jonathan Glazer au început cercetările despre familia Höss. Cu ajutorul Memorialului și Muzeului Auschwitz-Birkenau, acesta a avut acces la arhive și la mărturiile supraviețuitorilor și victimelor. O familie de maramureșeni a supraviețuit.

Într-o conferință de presă organizată de A24, Glazer a declarat: „Am început să citesc despre Rudolf Höss și soția sa Hedwig și despre modul în care au trăit la Auschwitz, chiar la colțul parcelei, por să spun. Pentru mine, a devenit despre zid la un anumit nivel. Compartimentarea vieților lor și ororile la care au asistat de lângă.”

Rolurile și Actorii

Filmul îi are în rolurile principale pe Christian Friedel și Sandra Hüller, care îi interpretează pe Rudolf și Hedwig Höss. Amândoi actorii au avut rezerve inițiale înainte de a accepta aceste roluri complexe și dificile. Filmul a avut un impact semnificativ la Cannes, câștigând Grand Prix și premiul FIPRESCI și primind o ovație în picioare de șase minute.

Critica de film Owen Gleiberman de la Variety l-a descris ca fiind „profund, meditativ și captivant”, în timp ce Kevin Maher de la The Times a numit filmul o „capodoperă cinematografică, extrem de importantă, care nu se teme de idei dificile.”

Rating de 95 la sută

„The Zone of Interest” este fără îndoială un film care atrage atenția asupra uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria umanității, punând accentul pe complexitatea și contradicțiile umane. Filmul nu doar că prezintă atrocitățile, dar și modul în care acestea au fost comise de indivizi îngrămădiți într-o normalitate strâmbă.

Cu un rating de 95% pe Rotten Tomatoes la momentul publicării, acesta pare să fie un film care va rămâne în memoria colectivă pentru mult timp de acum înainte.

Registration

Aici iti poti reseta parola