Evenimentul Istoric > Articole online > Ultimul supraviețuitor al primului convoi de prizonieri de la Auschwitz a murit
Articole online

Ultimul supraviețuitor al primului convoi de prizonieri de la Auschwitz a murit

S-a stins din viață polonezul Kazimierz Albin, ultimul supravieţuitor al primului convoi de prizonieri trimişi de nazişti în lagărul de exterminare de la Auschwitz, Avea 96 de ani, a transmis muzeul de la fostul lagăr de exterminare.

Pe brațul său stâng figura numărul blestemat: 118.

”Cu mare durere în suflet am aflat despre decesul lui Kazimierz Albin, un mare prieten și membru al emeritului Comitet internațional de la Auschwitz”, a reacționat muzeul în pagina sa de Twitter.

Născut în 1922, Albin a fost arestat de germani în ianuarie 1940 în Slovacia, în timp ce încerca să fugă din Polonia ocupată.

La 14 iunie 1940, el a fost urcat într-un vagon, alături de alți 727 de prizonieri de la Tarnow, din sudul Poloniei. Kazimierz se temea de munca silnică în Germania, dar destinația era mult mai înspăimântătoare. A fost deportat la Auchwitz, cu primul convoi de prizonieri polonezi, scrie Le Monde.

Ei au fost însemnaţi cu numere de la 31 la 758, Albin fiind al 118-lea. Treizeci de deţinuţi de drept comun german serveau deja acolo în calitate de kapo.

Albin făcea parte dintre cei 140.000-150.000 de prizonieri polonezi ne-evrei de la Auschwitz, dintre care jumătate au murit la faţa locului, conform estimărilor muzeului.

Intervievat de Radio France Internationale în 2015, Kazimierz Albin povestea că nu a uitat niciun cuvânt dintre cele rostite de comandantul SS, la sosirea sa la Auschwitz: ”Ca dușmani ai Celui de-al Treilea Reich, evreii nu au dreptul să trăiască aici mai mult de două săptămâni, preoții o lună, iar tinerii în stare bună de sănătate, trei luni”. 

Tânărul de atunci avea 17 ani și și-a trăit primele săptămâni de violență pe șantierul de mărire a lagărului. 

În 1942, naziştii au transformat acest lagăr în loc de exterminare pentru un milion de evrei.

Albin a supravieţuit în lagăr datorită cunoştinţelor sale de limbă germană care i-au asigurat un loc de bucătar.

La 27 februarie 1943, el a evadat împreună cu mai mulţi prizonieri polonezi, a traversat înotând, dezbrăcat, la -10 grade Celsius, un râu parţial îngheţat, ţinând într-o mână hainele pentru a nu le uda. El s-a alăturat rezistenţei, dar mama şi sora sa au fost trimise de asemenea la Auschwitz.

După război, el şi-a luat bacalaureatul şi a urmat studii la Departamentul de Aviaţie al Şcolii Politehnice din Cracovia. A lucrat apoi ca inginer.

A fost unul dintre membrii Consiliului Internaţional de la Auschwitz, organ consultativ din subordinea premierului polonez, însărcinat cu monitorizarea acestui loc memorial.

Aproximativ 1,1 milioane de persoane au fost exterminate în lagărul Auschwitz-Birkenau până la eliberarea sa la 27 ianuarie 1945, între care un milion de evrei.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola